Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Specifické problémy při účtování služeb

Společenství vlastníků bytů ani bytové družstvo nemusí provádět pravidelné revize domovního rozvodu plynu, jestliže plyn slouží k provozu osobních spotřebičů v bytech nebo nebytových prostorech.

Revize plynu

Čtenář J. D. z Kyjova se ptá, zda je povinností společenství vlastníků provádět revize plynových rozvodů, když není odběratelem plynu. V domě je 24 individuálních smluvních odběratelů. Dále ho zajímá, zda odpovídají i lidé v rodinném domku za rozvod plynu od plynoměru směrem k regulační stanici?

Společenství vlastníků bytů ani bytové družstvo nemusí provádět pravidelné revize domovního rozvodu plynu, jestliže plyn slouží k provozu osobních spotřebičů v bytech nebo nebytových prostorech. U rodinného domku, kde je plyn přiváděn od redukční stanice k plynoměru zpravidla jsou obě tato zařízení umístěna v jedné skříni u plotu a následuje domovní rozvod plynu do domku až ke spotřebičům, který si pořídil vlastník domku. Ani zde žádný předpis neupravuje povinnost vlastníka domku provádět revize těchto zařízení, z nichž navíc jen část je v jeho vlastnictví. Podrobnosti uvádí vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce. V praxi mnohá společenství podlehnou různým dealerům, kteří nabízejí zajištění odborné revize, a služby si u nich objednají s přesvědčením, že jde o plnění povinnosti. Vzniklé náklady rozpočítávají svým členům. Nejde o závažné pochybení, protože každá revize může přispět ke zvýšení bezpečnosti provozu domu, ale zároveň nejde o povinnost.

Měření spotřeby vody
Paní H. D. z Prahy bydlí v obecním bytě. V domě je kromě bytů také provozovna - prádelna. Pouze její byt a provozovna jsou osazeny bytovými poměrovými vodoměry pitné vody, ostatní byty ne. "Dostala jsem vyúčtování za dodávku pitné vody včetně odvodu splašků do veřejné kanalizace, v němž pronajímatel neakceptoval naměř našeho bytového vodoměru. Požádala jsem ho o informace, jak službu účtoval. Již vím, že provozovateli prádelny byl naměř jeho vodoměru odečten. Zbytek vody byl pak rozúčtován ostatním nájemníkům." Je postup pronajímatele v souladu s předpisy?

Postup pronajímatele v souladu s předpisy není, protože porušil vyhlášku č. 428/2001 Sb., vydanou ministerstvem zemědělství k vodohospodářskému zákonu. Podle ní se spotřeba vody určuje měřením podle vodoměru. Ne-ní-li takový údaj k dispozici, pak pomocí ročních směrných čísel spotřeby vody a počtu osob v ročním průměru užívajících byt. U ne-.bytového prostoru kromě ročních směrných čísel spotřeby vody hrají roli mj. i počty zaměstnanců v jedné směně. Směrné spotřeby obsahuje vyhláška v příloze č. 12. U bytů rozhoduje vybavenost bytu spotřebiči vody, zejména pak způsob přípravy teplé užitkové vody. Je-li teplá voda připravována centrálně nebo v kombinovaném etážovém kotli, je směrná spotřeba 56 m3 na osobu a rok. Je-li připravována v elektrickém nebo plynovém lokálním ohřívači, činí 46 m3 na osobu a rok.
Nájemce bytu nebo nebytového prostoru vybaveného poměrovým vodoměrem neplatí za službu přesně podle náměru tohoto měřidla, a ani nájemce, jehož předpokládaná spotřeba vody byla stanovena pomocí ročního směrného čísla, neplatí za tuto teoretickou spotřebu. Údaje u konečných spotřebitelů služby takto získané musí být porovnány s naměřeni fakturačního vodoměru, umístěného na patě domu. Jeho naměř je pro rozúčtování ceny služby rozhodující. Nezbývá tedy nic jiného, než sečíst směrné a naměřené spotřeby po jednotlivých bytech a nebytových prostorech a součtem podělit naměř fakturačního měřidla. Výsledkem je pak koeficient, kterým se vynásobí směrná nebo naměřená spotřeba u každého konečného spotřebitele a vyjde skutečná spotřeba. Provedou-li se výpočty přesně, musí se součet cen u konečných spotřebitelů v domě rovnat vodnému a stočnému, které vlastník domu provozovateli veřejného vodovodu a kanalizace uhradil.

 
 
Reklama