Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Projekt čistých odpadních vod

Vrchlabí zpracovává projekt čistých odpadních vod.

V rámci předvstupních fondů Evropské unie se město Vrchlabí zapojilo do projektu Čisté horní Labe. Ten zahrnuje nejen současnou výstavbu a modernizaci čistírny odpadních vod, ale také kompletní rozvod kanalizací po celém Vrchlabí.

"V projektu jde o zavedení kanalizace a svodů do čističky ze všech, i těch nejodlehlejších částí města. To čítá kolem padesáti kilometrů kanalizací," popsal starosta Jan Sobotka. V obci jsou v současné době i takové lokality, kde obyvatelé nemají ani septiky.

"Například v celých Herlíkovicích není kanalizace vůbec zmapovaná a čeká nás kompletní rekonstrukce," uvedl Sobotka. Aby město mohlo dál pokročit s akcí, připravuje žádost o dotaci z kohezního fondu ochrany životního prostředí. Představitelé Vrchlabí musejí v dokumentu prohlásit, že zbytek peněz na rozvoj kanalizací poskytnou z městských prostředků.

"Toto povinné prohlášení o spolúčasti se týká až deseti procent celkové ceny. Protože jde o velkou sumu v řádu několika milionů korun, musí náš závazek nejprve projednat zastupitelstvo," doplnil Jan Sobotka.

 
 
Reklama