Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Boršov se zbaví radonu

Mnoho radonu v pitné vodě.

Mnoho radonu v pitné vodě přivádí do kohoutků v domácnostech obecní vodovod. Boršovští se obávají o své zdraví a dlouho požadují nápravu. Krajský úřad potvrdí podle starosty Prokopa Pecha na konci června převod peněz ministerstva zemědělství na výstavbu vodovodu. Přijde na 3 miliony 600 tisíc korun včetně technologie k odstranění radonu. Jeho součástí bude věž s plastikovými kaskádami a ventilátorem. Projekt je hotov, dodavatel vybrán, výstavbě po převodu prostředků nic nebrání.

"Inspektoři ústavu pro jadernou bezpečnost naměřili u mě doma z kohoutku 860 bekerelů. Říkali, že je to velmi vysoká hladina, kterou nemají ani křemešnická voda či oblast kolem Příbrami," přiblížil Pech s tím, že příčinou je podle odborníků žulové podloží, na němž nad Boršovem lom těží kvalitní kámen. Podle inspektora radiační ochrany Státního ústavu pro jadernou bezpečnost v Brně Ivana Fleischera výskyt radonu nad 50 bekerelů vyžaduje instalaci technologie k jeho snížení.

"Nepřekročitelná hranice pro vodovody obecní a ve veřejném zájmu je 300 bekerelů. Na Vysočině evidujeme dva vysoce nadlimitní vodní zdroje, jeden je Boršov a druhý v oblasti Žďárských vrchů," poukázal Fleischer s tím, že v případě soukromých vodních zdrojů ústav nemůže odradonování nařídit, jen doporučit.

Radon je přírodní plyn, vznikající rozpadem radia v podloží. Dobře se rozpouští ve vodě a produkty jeho rozpadu tvoří aerosol. Ten při vdechnutí bombarduje tenkou plicní výstelku dávkami záření, jež může způsobit rakovinu plic. "Voda ve studni má vysokou hodnotu. Přepadem teče stovky metrů do požární nádrže, v létě velmi navštěvovaného koupaliště. Tam nenaměřili inspektoři nic, plyn v potoce vytěkal," doplnil starosta.

 
 
Reklama