Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové typy dvojnásobných zásuvek

Nové typy dvojnásobných zásuvek jsou osazeny bezšroubovými svorkami a natočenou vrchní dutinou.

Natočení vrchní dutiny zaručuje bezproblémové a bezpečné zasunutí dvou tzv. flexovidlic s bočními vývody, které se u domácích spotřebičů často používají.

Nový a zcela odlišný, snadnější, naprosto bezpečný a spolehlivý je způsob připojování vodičů ke spínačům, zásuvkám a dvojzásuvkám pomocí bezšroubových spojek. Zcela tak odpadly velmi časté a zdlouhavé úkony, jakými jsou tvarování odizolované části vodičů před jejich založením do úzce vymezeného prostoru klasické svorky a následné dotahování šroubů, ale i nutná kontrola správnosti, bezpečnosti a dostatečné pevnosti takového uchycení vodičů. Zanedbatelné není ani zvýšení rychlosti montáže. Při použití těchto přístrojů se zkrátí čistý pracovní čas až o 30%.

K zasunutí odizolované části vodiče do otvoru svorky přístroje postačí mírný tlak, přičemž v útrobách ukrytá speciální lamela si už bezpečně a s dostatečnou silou vodič "přidrží" v elektrovodném žlábku. Pro zpětné vyjmutí vodiče slouží boční uvolňovací tlačítko, jehož stiskem lamela své sevření uvolní - pootočením a mírným tahem vodič lehce a rychle vysuneme.

Bezšroubové svorky v nových přístrojích spínačů a zásuvek od společnosti ABB s.r.o. jsou určeny výhradně pro montáž vodičů měděných a to pevných i tuhých slaněných.

Montáž spínačů i zásuvek se provádí do standardních přístrojových krabic o rozteči upevňovacích otvorů 60 mm.

 
 
Reklama