Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - diskuze na TZB-info

Asi každý kdo alespoň občas používá internet již zabrousil na stránky, kde probíhala diskuze na nějaké téma. Tyto diskuze jsou běžné k článku, který byl publikován, nebo ve specielně zřízených diskuzních oblastech. Problémy těchto diskuzí jsou podle mého názoru dva. Tím prvním je to, že prostřednictvím internetu se dostávají do kontaktu lidé nejen s rozdílným vzděláním, inteligencí (která se vzděláním nemusí korespondovat), ale především s velmi odlišným množstvím informací, které mají účastníci diskuze k dispozici a s kterými jsou schopni pracovat. Druhým problémem, který je velmi zřetelný např. u diskuzí na politické téma je účast značného procenta lidí, kteří mají nulový zájem o diskutovaný problém, ale z nejrůznějších důvodů je baví a psychicky jim asi pomáhá urážet jednotlivé účastníky za jejich názory.

Samostatnou oblastí jsou nejrůznější úrovně diskuzní oblasti (často pod názvem chat), které slouží jako zábava nebo doplněk např. k internetovým seznamkám. Jsou zřizované především na všeobecných portálech (QUICK, SEZNAM, ATLAS, ...). To jsou ale diskuze, o kterých bych dnes nechtěl psát. Myslím, že pro portál TZB-info jsou zajímavé diskuze z první skupiny.

Byli jsme si vědomi již delší dobu, že na této oblasti (dostanete se do ní kliknutím na záložku Diskuze v horní části titulní strany), je co vylepšovat. Proto padlo rozhodnutí oblast po technické stránce kompletně rekonstruovat. Právě nyní byly programátorské práce dokončeny a po odladění a důkladném odzkoušení, se Vám Diskuze představí nejen v nové grafice, ale i s řadou funkčích vylepšení. Bude to především rozdělení všech příspěvků do několika diskuzních skupin. Rozdělení se bude zcela určitě vyvíjet a měnit. Pro začátek budou zřízeny čtyři základní diskuzní skupiny:

  • TZB-poradna
  • Odborné diskuze
  • Nabídky a poptávky
  • Různé
  • Každá z těchto diskuzních skupin bude rozdělena na další podskupiny. Např. skupina Nabídky a poptávky bude rozdělena na podskupiny Pracovní místa a Výrobky a služby. Nebo diskuzní skupina TZB-poradna na podskupiny úspory energií, zateplení, izolace, podlahové vytápění, měření a regulace, ohřev vody(TUV), bazénová technika, atd.

    Dalšími technickými vylepšeními pak bude možnost přihlášení k bezplatnému zasílání nových diskuzních příspěvků ze zvolené skupiny e-mailem, daleko přehlednější grafické odlišení jednotlivých příspěvků a reakcí na ně, automatické zadání vlastní e-mailové adresy při zadávání příspěvku a řada dalších. V krátké době, pravděpodobně již v koncem příštího týdne, si budete moci vše sami vyzkoušet.

    Druhou stránkou diskuzí je ale jejich věcný obsah. Během necelého roku života portálu TZB-info mezi diskuzemi k jednotlivých článkům i v samostané oblasti Diskuze naprosto převažovaly ty věcné, bez osobního napadání. V posledním týdnu se právě v oblasti Diskuze tento styl změnil. Nechtěl bych se zde v žádném případě stavět do role arbitra jen si dovolím vyjádřit vlastní názor.

    Diskuze se týká problému vlastní výroby tepelného čerpadla. Návštěvník portálu A napsal přání na získání informací a kontaktů k tomuto tématu. Návštěvník B na tuto žádost vyjádřil názor a reagoval laskavým a mírně ironickým sdělení, které na závěr shrnul do:

    ...tepelné čerpadlo může postavit i poučenější laik. Zařízení bude fungovat.Topný faktor však bude určitě nižší, než u komerčních strojů. Rovněž po stránce legislativní a bezpečnostní nejspíše nebude všechno v pořádku. A investiční náklady? Při započtení vlastní práce, pokusů a omylů budou jednoznačně vyšší. A tak snad jediným přínosem může být vědomí vlastní seberealizace...

    Myslím, že tento závěr i celý příspěvek, naprosto věcným způsobem upozorňuje návštěvníka A a jistě i další na možná rizika při vlastní stavbě tepelného čerpadla. V tomto názoru ho pak podpořil návštěvník C. Potud to bylo zajímavé. Ještě zajímavější by bylo, kdyby se připojil a veřejně prezentoval někdo, kdo má vlastní zkušenost s takovouto výrobou, popsal svoje zkušenosti a konečný výsledek v "českých" poměrech. Problém této veřejné prezentace je asi ve výše uvedeném dosažení souladu s platnými legislativními normami (elektro, manipulace s chladivy, apod. - viz článek NE amatérské výrobě domácích tepelných spotřebičů), ale to pro tuto chvíli pomiňme.

    To, na co bych chtěl upozornit, jsou další příspěvky návštěvníka A. V nich velmi nelaskavým způsobem okřikl další diskutující za to, že si dovolili vyjádřit svůj názor, že se je o to neprosil. Domnívám se, že doba jednotného názoru již pominula a každý by měl mít nejen na internetu, ale i všude jinde možnost a právo tento názor vyjádřit. Reakcí na jakýkoliv i zjevně chybný názor by pak měly být vždy jen argumenty, které budou vyslovený názor vyvracet, nebo podporovat. Problémem je, že diskuze našich politických představitelů ve své zdrcující většině takto neprobíhají. Zkusme si ale z toho nebrat příklad a nenechat odradit skutečností, že cesta k tomuto stavu bude v české kotlině ještě dlouhá.




    Dobrou volbu příští víkend
    Vám přeje Milan Bechyně


     
     
    Reklama