Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

EkoWATT vám pomůže ušetřit energii i peníze

Středisko pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT představilo 21. dubna 2004 v Praze dvojici zcela nových produktů pro každého, kdo chce efektivně snížit svůj účet za energii.

První, kniha "Úspory energie v domě" vychází díky spolupráci vydavatelství GRADA v oblíbené edici "Profi & hobby". Druhým produktem je CD - multimediální průvodce energetickými úsporami "HESTIA" (pojmenované podle antické bohyně rodinného krbu). Tento produkt je k dispozici zdarma, zejména díky České energetické agentuře, která jeho vývoj finančně podpořila.

Kniha "Úspory energie v domě" je určená zejména majitelům rodinných domů; užitečná může být i bytovým družstvům a majitelům obytných nemovitostí. Na rozdíl od podobných titulů se nezaměřuje pouze na zateplování domu, ale upozorňuje i na využití solární energie a jiných obnovitelných zdrojů. Kromě toků energií se zabývá i toky peněz, protože šetřit energii nemusí být vždy finančně výhodné a naopak. Čtenáři jsou upozorněni i na možnosti čerpání státních dotací.

Kniha má cca 100 stran a text je bohatě ilustrován schématy, grafy a fotografiemi. Od jara letošního roku je k dostání v knihkupectvích. Autory jsou Ing. Karel Srdečný a Mgr. František Macholda, kteří se v EkoWATTu zabývají efektivním využíváním energie již léta.

Multimediální CD ocení poučenější a technicky zaměření laici, může se však stát i pomůckou pro firmy zabývající se stavebnictvím. Jeho páteří je výpočetní a simulační program, díky němuž lze zjistit nejen spotřebu tepla na vytápění, ale i ostatní toky energií a peněz. Program umožňuje simulovat různé druhy zateplení konstrukcí domu, takže uživatel snadno zjistí, bude-li efektivnější vyměnit okna nebo třeba zateplit strop pod půdou. Široký tým zkušených autorů pod vedením Františka Macholdy však chápe úspory v domě jako komplexní záležitost. Proto program umožní modelovat i různé způsoby vytápění domu, výměny vzduchu a regulace otopného systému. Jednoduše lze také zjistit změnu nákladů na vytápění přechodem na jiné palivo nebo určit optimální sazbu pro odběr elektřiny.

Vlastní program je doplněn bohatými odkazy do encyklopedické části, takže uživatel může kdykoli během práce zjistit podrobnosti např. o různých typech oken. Encyklopedie je pochopitelně přístupná i samostatně; text je obvykle doplněn i internetovými odkazy na stránky s příslušným tématem.
CD "HESTIA" lze získat zdarma (resp. za cenu nosiče) v EkoWATTu osobně, nebo si jej objednat na adrese ekowatt@ekowatt.cz nebo na webových stránkách www.ekowatt.cz

Kontakt
Radka Šulcová
marketing & produkce
tel.: 737 166 686
e-mail: r.sulcova@grantvideo.cz , sulcova@mildproduction.com


mild production
c/o GRANT produkce, s.r.o.
U družstva Život 30, 14000 Praha 4
tel.: +420 261 090 353
www.mildproduction.com

MILD production poskytuje společnosti PLUTO film & video marketingový servis.

 
 
Reklama