Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Povolenky pro obchod s emisemi plynů

Česko asi včas nezíská povolenky pro obchod s emisemi plynů.

Senát hostí už druhým dnem mezinárodní konferenci věnovanou ochraně ovzduší a omezení skleníkových plynů. Jak Radiožurnálu řekl Tomáš Chmelík z ministerstva životního prostředí, Česko nestihne Evropské komisi včas předat Národní alokační plán pro obchodování s emisemi skleníkových plynů a tím získat kvótu pro povolenky.
Skluz v přípravách plánu, který určí kolik povolenek jednotlivé podniky dostanou, podle něj ale neznamená dramatický problém: "Množství povolenek definuje dokument nazvaný Národní alokační plán. Návrh, který by byl řekněme konkrétnější, bychom chtěli mít řádově do několika týdnů."

"Samozřejmě předpokládáme, že ve chvíli, kdy zveřejníme první návrhy zvedne se obrovská vlna diskuse mezi podniky a ekologickými organizacemi, což může tu věc nadále zkomplikovat," řekl Chmelík.

Česko získá od Evropské unie kvóty pro znečišťovatele ovzduší. Tyto povolenky bude moci podnik, který méně znečišTuje ovzduší, prodávat podnikům, pro které bude přidělené množství povoleného množství emisí nízké.

 
 
Reklama