Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V tuhých mrazech začaly praskat nejen vodovodní řady a přípojky, ale také vodoměry.

V tuhých mrazech začaly praskat nejen vodovodní řady a přípojky, ale také vodoměry.

Lidé by proto neměli v mrazech zapomínat na zateplení vodoměrů a vodovodních přípojek ve sklepech a venkovních šachtách svých domů. Pokud je vodoměr umístěn v šachtě ve venkovním prostoru, je potřeba uteplit víko šachty. Vhodné je použít například polystyrénovou desku, izolační vatu nebo plastový pytel naplněný polystyrénovou drtí. Šachtu je nutno pečlivě uzavřít a zajistit, aby do ní nenatekla voda.

Je-li vodoměr instalován uvnitř budovy, je potřeba chránit také přívodové potrubí před vodoměrem. Vhodné je použít opět polystyrén nebo izolační vatu. V žádné případě se nesmí použít nasákavé materiály, které snadno podléhají hnilobě a nasáklé vodou mohou promrznout, například textilní látky, deky apod.

Z tiskové zprávy PVK a.s.:
Letošní mrazy způsobily v Praze oproti loňsku extrémní počet havárií vodovodní sítě. V průběhu svátků od 22.12.2003 do 4.1.2004 vyjela pohotovostní služba PVK k 58 haváriím. Od pondělka 5. ledna 2004 registrují Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dalších 30 havárií. V tuhých mrazech začaly praskat nejen vodovodní řady a přípojky, ale také vodoměry. Dramatická byla rovněž noc z 5. na 6. ledna, kdy naše pohotovost vyjela k pěti případům. V průběhu pondělka 5. ledna 2004 došlo celkem k 21 haváriím, do úterní 13 hodiny došlo k dalším devíti. Během dvou dnů tak v Praze prasklo 15 vodovodních řadů, 12 přípojek a tři vodoměry.

 
 
Reklama