Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nárazová odorizace zemního plynu

Nárazovou odorizaci - nasycení zemního plynu látkou s intenzivním zápachem - provede Pražská plynárenská, a. s., v oblasti své působnosti také před letošní topnou sezónou. Akce byla zahájena dnes v 6.00 hodin ráno a potrvá až do čtvrtka 9. října do 18.00 hodin.

Opatření, při kterém bude do zemního plynu přidáno až třikrát více odorantu než obvykle, má především preventivní význam - umožňuje zjistit a odstranit i nepatrné úniky plynu, zejména pak na domovních plynovodech.

Každý, kdo zaznamená únik plynu, nebo pokud bude mít i jen pouhé podezření na únik, by měl tuto skutečnost neprodleně nahlásit na pohotovost Pražské plynárenské, a. s. telefon 1239. Dispečerovi je nutné nahlásit své jméno, adresu, telefonní číslo a především orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo úniku. Při úniku plynu v objektu je nutné zajistit větrání prostor, nesmí se používat zápalky, kouřit, rozsvěcovat.

Zásah pohotovosti PP, a. s., je bezplatný, a to i tehdy, když se jedná o odběrné plynové zařízení ve vlastnictví odběratele. Finanční náhradu PP, a. s., požaduje pouze v případě, kdy dojde k poškození jejího majetku.

Zemní plyn je přírodní plyn, který je lehčí než vzduch, není jedovatý a je bez zápachu. Pro jeho bezpečnou distribuci a použití je proto uměle odorizován zapáchavými látkami pro snadnou identifikaci jeho případných úniků.

Odorizace tedy znamená nasycení zemního plynu těkavou látkou (či směsí těchto látek) - odorantem - s mimořádně intenzivním a charakteristickým zápachem v takovém množství, aby již při jednoprocentní koncentraci zemního plynu ve vzduchu byl jasně signalizován jeho únik.

Odorizace se provádí v odorizačních stanicích na výstupech ze stanic regulačních, které jsou zároveň i předávacími místy mezi PP, a. s., a dodavatelem zemního plynu Transgas, a. s. Veškerý zemní plyn je tak po celý rok odorizován již před vstupem do plynovodních sítí PP, a. s. Provoz těchto stanic je nepřetržitě sledován dispečinkem PP, a. s.

 
 
Reklama