Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Seminář Energie a život

Dne 16.7.2003 se v restauraci penzionu Hejrov v Přední Výtoni uskutečnil seminář na téma "Energie a její úspory".

Seminář na žádost pana Frantala z Asociace Radost z Prostějova uspořádalo občanské sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB). Přednášejícími byli energetičtí poradci z ECČB - Ing. Šťastný a pan Klobušník.

Seminář byl součástí větší akce pořádané Asociací Radost pro rodiny s postiženými dětmi. Semináře týkajícího se úspor energií se zúčastnilo více než čtyřicet zájemců. Dalšími akcemi v rámci šestidenního pobytu, jenž pořádala výše uvedená asociace, byly návštěva grafitových dolů v Č. Krumlově, výlet do Rakouska a v neposlední řadě i prohlídka přečerpávací vodní elektrárny Lipno.

Tématem semináře byly praktické rady a tipy, jakým způsobem je možné dosáhnout úspor energií v domácnostech, aby se pokud možno snížily rodinné výdaje za energie. Energetičtí poradci také zodpovídali dotazy zaměřené na zateplování domů s ohledem na účelnost a ekonomickou návratnost vložené investice. Všichni účastníci semináře obdrželi zdarma brožurky týkající se dané problematiky a v malé soutěži byli odměněni několika drobnými cenami. Odměnou pro přednášející z Energy Centre Č. Budějovice byl velký zájem zúčastněných o dané téma a diplom věnovaný Asociací Radost s podpisy účastníků semináře.

Asociace Radost (Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR, "Klub Radost", založená již v roce 1991), je organizace zabývající se mimoškolní činností těžce zdravotně postižených dětí s ohledem na jejich různorodá postižení (nevidomí, neslyšící, vozíčkáři, po DMO, diabetes, vnitřně postižení i případné jejich kombinace). Děti a jejich rodiny jsou z různých míst a s různými postiženími, proto není jednoduché najít pro ně společný program.

Pracovníky sdružení ECČB potěšilo, že se na ozdravném pobytu Asociace Radost našlo i místo pro vzdělání v podobě semináře, během kterého se bylo možno dozvědět užitečné rady z oblasti úspor energií, tedy z oblasti, kterou bere každý z nás za samozřejmost, ale nad kterou se, bohužel, zamyslí stále ještě mnoho lidí pouze v okamžiku, kdy jim přijde účet za elektřinu s větší částkou, než byla jejich představa. Ale nebuďme pesimisty - je mnoho lidí a nutno dodat, že jich stále přibývá, kteří si tuto otázku kladou již v okamžiku vymýšlení projektu, případně při výstavbě nebo rekonstrukci domu. Každý z nás chce přece najít to nejlepší řešení, jak stávající situaci změnit a tím do budoucna ušetřit.

 
 
Reklama