Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministr životního prostředí předal další čtyři známky Ekologicky šetrný výrobek

Ministr životního prostředí včera předal čtyři známky "Ekologicky šetrný výrobek". Ocenění získaly tyto plynové kotle: CERAPUR společnosti Robert Bosch, divize Junkers, THERM 28 KD společnosti Thermona, VIADRUS G 42 ECO a PROTHERM LEV 20 KKZ.

V rámci slavnostního večera u příležitosti předávání Národních cen České republiky za jakost ocenil ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek včera v Praze na Žofíně také čtyři výrobce známkou Ekologicky šetrný výrobek.

Značka Ekologicky šetrný výrobek, která se u nás uděluje od roku 1994 je pro spotřebitele jasným vodítkem. Ukazuje totiž na přijatelnost výrobku pro životní prostředí, protože oceněné výrobky musí splňovat kritéria příslušných Směrnic MŽP.

Oceněnými výrobky byly vesměs plynové kotle pro ústřední vytápění, které spojuje jedna důležitá vlastnost - splňují přísná a náročná kritéria na vysokou účinnost a nízké emise škodlivin ve spalinách. "Zatímco bez jídla vydržíme docela dlouho, bez vody jen několik málo dní, bez vzduchu jen několik vteřin," komentoval skutečnost, že mezi oceněnými produkty jsou pouze kotle, ministr Ambrozek. Výrobci tak podle něj správně reagují na potřebu snižovat emise škodlivin do ovzduší.

Včerejší akce na Žofíně byla součástí mezinárodních aktivit na podporu kvality výrobků. Rada ČR pro jakost vyhlásila celonárodní program "Listopad - měsíc kvality v České republice", který navazuje na Evropský týden kvality (11. - 15. 11. 2002) a Světový den kvality (druhý čtvrtek v měsíci listopadu). V období od 4. listopadu až do konce roku 2002 probíhají semináře, besedy a konference, jejichž společným tématem je kvalita výrobků a systémy řízení.


Výrobky, které včera získaly značku Ekologicky šetrný výrobek v kategorii "Teplovodní průtočné kotle na plynná paliva do výkonu 50 kW":

Závěsný plynový kotel CERAPUR s textovým displejem
Dovozce: Robert Bosch odbytová společnost s r.o., divize Junkers, Praha (vyrábí společnost Junkers - Bosch Thermotechnik)
Výrobek je už držitelem německé ekoznačky "Modrý anděl". Včera oceněný kotel CERAPUR je už pátým výrobkem této firmy, oceněným v rámci českého ekoznačení.

Závěsný plynový kotel THERM 28 KD
Výrobce: Thermona, spol. s.r.o., Stará Osada, Zastávka u Brna
Také společnost Thermona si zakládá na certifikaci svých výrobků známkou "Ekologicky šetrný výrobek". Kotel THERM 28 KD je již pátým oceněným výrobkem firmy.


Výrobky, které včera získaly značku Ekologicky šetrný výrobek v kategorii "Teplovodní kotle na plynná paliva vybavené atmosférickým hořákem":

VIADRUS G 42 ECO
Výrobce: Železárny a drátovny Bohumín, a.s., závod topenářské techniky Viadrus.
Včera oceněný kotel je již osmým oceněným výrobkem závodu topenářské techniky Viadrus.


Výrobky, které včera získaly značku Ekologicky šetrný výrobek v kategorii "Teplovodní kotle na plynná paliva vybavené hořákem s nuceným převodem spalovacího vzduchu":

PROTHERM LEV 20 KKZ
Výrobce: PROTHERM spol. s r.o., Chrášťany u Prahy
Společnost Protherm byla jedním z prvních výrobců vůbec, který získal právo označovat své produkty ekoznačkou Ekologicky šetrný výrobek. Včera udělená známka je pro tuto firmu druhou v pořadí.


Další informace:
www.ceu.cz/esv
www.csq.cz
www.junkers.cz
www.thermona.cz
www.viadrus.cz
www.protherm.cz

 
 
Reklama