Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

odborný seminář "Vytápějme levně a bezpečně"

Již 8. ročník výborně organizovaného odborného semináře "Vytápějme levně a bezpečně" proběhl včera v Pardubicích.

Ing. Jiří Bašta PhD. v úvodu komentoval nejzajímavější partie z prováděcích vyhlášek k zákonu o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. a v další přednášce pak informoval o nejnovějších výsledcích měření vlivu zákrytu deskových otopných těles na pokles jejich výkonu.

Hlavní organizátorka semináře paní Ivana Hovorková se ve své přednášce o tepelné roztažnosti zaměřila na konkrétní způsoby řešení problémů s roztažností u topenářských a sanitárních rozvodů a zdůraznila rozdíl mezi délkovou roztažností jednovrstvých plastových trubek a vícevrstvých trubek (ALPEX).

Velmi zajímavé a dobře připravené byly i přednášky Ing. Josefa Gulyáše "Uvádění otopných soustav do provozu" a Ivany Hovorkové "Komponenty pro teplovodní otopné soustavy s kotli na tuhá paliva". Obě tyto přednášky přineseme na portálu TZB-info v plném znění.

Velmi dobrým doplňkem semináře byla prezentace pořadatelských firem (FLAMCO, FRÄNKISCHE, HONEYWELL, KORADO, WEMEFA) a prodejní výstavka literatury CTI Brno. Ing. Valenta, který seminář moderoval, referoval o nebezpečí rozpuštěného i plynného vzduchu v otopných soustavách.

Z jeho přednášky mne zaujal návod na správný způsob odvzdušnění soustav s kotlem umístěným v nejvyšším místě.


Poznámka: schema nezahrnuje další nutné komponenty (pojistný ventil, exp. nádobu, ...)

 
 
Reklama