Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pražská energetika uvedla do provozu sluneční elektrárnu

Novou fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 2550 W uvedla ve středu do provozu společnost Pražská energetika. Elektrárnu navrhla firma SOLAR DYNAMICS, výrobu a montáž zařízení provedla společnost SOLARTEC. První elektřina byla dodána do sítě v polovině května, okamžité i historické hodnoty provozu elektrárny jsou k dispozici on-line na stránkách PRE.

Zařízení fotovoltaické elektrárny (FVE) je instalováno na budově ředitelství společnosti Na Hroudě 1492/4 Praha 10. Jedná se o demonstrační, atypickou instalaci, která má poskytnout široké množství informací o možnostech výroby elektřiny ze slunce. Proto se FVE skládá z pěti samostatných sekcí (s různou orientací a umístěním panelů), každá z nich obsahuje 3 fotovoltaické panely. Dvě sekce (pole) jsou na východní fasádě (orientace 45°a 90°), dvě na jižní, jedna na střeše.

Základní jednotkou výroby elektřiny přímou cestou ze slunce jsou fotovoltaické (solární) články (v tomto případě je použito monokrystalických křemíkových článků s účinností 14,7 %). Propojením a zapouzdřením článků se vyrobí fotovoltaický panel. FVE je osazena panely SOLARTEC99-150 (šikmé panely) a SOLARTEC132-200 (svislé panely). Z jednotlivých sekcí je stejnosměrná elektřina (s napětím 97 V pro svislé a 145 V pro šikmé panely) převáděna na střídavou s běžným síťovým napětím 3 x 400 / 230 V; 50Hz a dodávána do vnitřní sítě objektu.

Celková investice představovala cca 1,4 milionu korun (cena je dvojnásobná, než by představovala jednoduchá instalace na zelené louce, nerozdělená do sekcí, bez detailního měření a zpracování dat a dalších přizpůsobení, která tato instalace vyžaduje, nebo která budou odzkoušena, jedná se např. o měniče pro venkovní použití).

Ročně fotovoltaická elektrárna o jmenovitém výkonu vyrobí cca 2,5 MWh. Kdyby byla tato energie prodávána do sítě (cena stanovená ERÚ je 6 Kč/kWh), byla by roční tržba 15 000 Kč. Životnost panelu se udává 20 a více let.

Zdroj: www.pre.cz
 
 
Reklama