Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavá publikace VÝPOČTOVÉ TABULKY PRO VYTÁPĚNÍ

Společnost pro techniku prostředí vydala zajímavou obsáhlou publikaci VÝPOČTOVÉ TABULKY PRO VYTÁPĚNÍ, zpracovanou autorskou dvojicí Laboutka - Suchánek.

Nově vydaná hodnotná pomůcka pro všechny projektanty navazuje na úspěšný sešit projektanta č.18, vydaný již před 13 lety. Záruku kvality díla dávají již jména autorů - Prof. Ing. Karel Laboutka, CSc. a Tomáš Suchánek. Publikace obsahuje na celkem 200 stranách nejenom velké množství vybraných užitečných tabulek, ale je doplněna také o nejdůležitější výpočtové postupy a nomogramy pro rychlý návrh.

Tabulky obsahují to nejpodstatnější co projektant potřebuje ke své každodenní práci, co neustále hledá. Úvodní část je věnována základním obecným tabulkám jako jsou například převody jednotek a základní fyzikální vlastnosti vybraných látek. Dále navazují obsáhlé tabulky pro návrh potrubních sítí (ztráty třením pro různá potrubí, ztráty místními odpory, atd.).

Část publikace je věnována výpočtovým vztahům a postupům, doplněným o nomogramy. Jedná se například o postup rychlého výpočtu potrubní sítě, výpočet ekonomické tloušťky izolace, výpočet pojistného ventilu nebo návrh oběhového čerpadla.

Pomůcky určené pro provoz a údržbu zahrnují např. výpočet spotřeby tepla a paliva nebo vliv umístění otopného tělesa na tepelnou pohodu ve vytápěném prostoru. Závěr je věnován návaznosti vytápění na ostatní profese - TUV, rozvody plynů, měření a regulace. Příjemným doplňkem je oživení tabulek a textů o množství vtipných kreslených obrázků od Vladimíra Fridricha.


Publikace VÝPOČTOVÉ TABULKY PRO VYTÁPĚNÍ má formát A4, je vázána v kroužkové vazbě a vytištěna na kvalitním křídovém papíře. Tyto praktické drobnosti jistě přispějí k minimálnímu opotřebení i při častém používání.

Publikaci lze zakoupit v prodejně skript ČVUT - Bílá 90, Praha 6 za 304,- Kč nebo od Společnosti pro techniku prostředí objednat její zaslání - e-mail.


Tisková oprava
V publikacích Výpočtových tabulek zakoupených do 7.3.2002 chybí na straně 149 tabulka pro návrh pojistných ventilů. Stáhněte si ji prosím a vytiskněte (formát PDF - 65 kB).

 
 
Reklama