Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slavnostní předávání ceny Dr. Cihelky

Letošní 11. cena Dr. Cihleky patří Ing. Jiřímu Novákovi, Ph.D., ze stavební fakulty ČVUT za publikaci Vzduchotěsnost obvodových plášťů budov. "Ocenění je pro mne znamením, že odborná veřejnost knihu přijala a bude pro mne velkou satisfakcí, pokud někomu pomůže, tak jako mně pomohly publikace mých učitelů, a to i Dr. Cihelky," řekl Ing. Novák.

Doc. Ing. Dr. Cihelka zasvětil celý svůj život tvořivé práci pro obor technika prostředí. Unikátní teoretické i experimentální práce z oblasti vytápění jsou nejen stále platným zdrojem informací, ale v některých aspektech dodnes ne plně doceněné. Jeho jméno nese cena, kterou propůjčuje časopis Topenářství instalace vždy jedné publikaci v roce. Na nominacích se podílí celá řada významných odborníků a konečné slovo patří odborné porotě. (více o Dr. Cihelkovi)

"Kniha vznikla jako vyústění mého doktorského studia a děkuji profesoru Tywoniakovi, který byl iniciátorem tématu a při zpracování mne vedl a pomáhal mi svými zkušenostmi. Děkuji nakladatelství Grada, že tuto knihu vydalo a děkuji rovněž odborné porotě, že publikaci ocenila. Je to pro mne znamením, že odborná veřejnost knihu přijala a bude pro mne velkou satisfakcí, pokud někomu pomůže tak jako mně pomohly publikace mých učitelů, a to i Dr. Cihelky, zejména jeho kniha Solární tepelná technika. Velmi si ocenění vážím a to i díky svému obdivu k práci Dr. Cihelky", řekl k ocenění autor.

O oceněné publikaci:

Vzduchotěsnost obvodových plášťů budov
Autor připomíná základní fyzikální souvislosti a negativní důsledky netěsností v obálce budovy. Pozornost je zaměřena na vzájemný vztah vzduchotěsnosti obvodového pláště, větrání budovy, hygienických požadavků a tepelných ztrát. Podává přehled o způsobech hodnocení a metodách měření vzduchotěsnosti budov, jejich částí i jednotlivých stavebních dílů. Shrnuje zkušenosti z výsledků dosavadních měření budov v ČR i v zahraničí. Představuje postupy a technické prostředky pro zajištění vzduchotěsnosti. Metodika pro návrh a realizaci vzduchotěsných konstrukcí je doplněna přehledem speciálních výrobků vyvinutých k tomuto účelu a schématy se základními principy řešení vybraných kritických detailů. Kniha je určena především projektantům a stavitelům nízkoenergetických a pasivních domů a všem zájemcům o nízkoenergetické stavění, kde je zajištění vzduchotěsnosti obvodového pláště považováno za klíčový problém.
Edice Stavitel. Praha, Grada Publishing 2008. 203 s.

Ocenění předával tradičně šéfredaktor časopisu Topenářství a instalace Ing. Josef Hodboď.



 
 
Reklama