Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aby voda zůstala pitná a nepůsobila škody

Německá společnost KEMPER, respektive její české zastoupení, přiváží na veletrh Aqua-therm novinku - systém zabezpečení netěsností, který zabraňuje zaplavení rodinných domů, podnikatelských a průmyslových objektů z netěsných potrubních systémů.

Jakmile snímače vody umístěné v kontrolovaných prostorách rozpoznají únik vody, předávají signál na řídicí zařízení, které pomocí servopohonu zajistí bezpečné uzavření potrubního vedení. Rovněž lze naprogramovat řízené časové intervaly k otevření a uzavření pojistných ventilů. Systém pro zabezpečení netěsností může efektivně chránit střešní centrály, místnosti elektronického zabezpečení dat nebo archivy.

Jiří Hýsek z technického zastoupení společnosti KEMPER pro ČR a SR upozorňuje: "Tento systém byl uveden jako novinka minulý týden na veletrhu sanitární techniky v Hannoveru, a v úterý už jej představujeme tady v Praze, včetně informačních materiálů v češtině."

Další novinkou je hygienický systém pro studenou pitnou vodu v koncových potrubích. "Voda v potrubí musí téci," říká Jiří Hýsek. Ačkoliv je hygienicky zabezpečená chlorováním, pokud stagnuje v potrubí déle než přibližně 4 hodiny bez pohybu, mohou se už vyskytnout hygienická rizika. Ta se ještě zvyšují, pokud je rozvod studené vody poblíž potrubí s teplou vodou nebo topení, takže se její teplota zvyšuje. V takové vodě se mohou namnožit mikroorganismy (například nechvalně známé legionelly).

Řešením je zabezpečení pravidelného proplachování potrubí tak, aby voda dlouhodobě nesetrvávala v potrubí bez pohybu. Zejména vhodný je tento systém pro hotely, penziony, nemocnice nebo rekreační střediska, kde jsou pokoje obsazovány nepravidelně.
Namontováním hygienického systému je zaručeno, že pokud v kterékoliv z místností někdo pustí vodu, uvede tím do pohybu studenou vodu ve všech potrubích objektu. Poměrně jednoduché zařízení, fungující na principu Venturiho trubice, nevyžaduje žádný zdroj energie (voda je uváděna do pohybu hydraulicky) a je vyrobeno z červeného bronzu, takže jeho životnost je velmi dlouhá.

Provozovatel si může nastavit také časově řízený proplachovací proces, případně proces řízený teplotně - pokud teplota "studené" vody překročí povolenou mez (např. 20 °C), zapojí se řízené proplachování, které zamezí rozvoji nežádoucích mikroorganismů.

- jst -


Jiří Hýsek ze společnosti KEMPER diskutuje se zákazníkem

Stánek společnosti KEMPER
 
 
Reklama