Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky firmy JUNKERS na veletrhu Aqua-therm

Firma JUNKERS představila na Aqua-thermu mimo jiné novou řadu plynových závěsných kotlů Cerastar a Ceramini nebo nový typ prostorového regulátoru Ceracontrol TA 300 pro řízení závěsných kotlů.

Veletrh Aqua-therm Praha 2002: hala F, stánek 323
Informace v katalogu vystavovatelů: JUNKERS - BOSCH THERMOTECHNIK

Nová řada plynových závěsných kotlů Cerastar a Ceramini
Zdokonalené přístroje Cerastar a Ceramini řady 6 přinášejí řadu pozoruhodných technických řešení.

Závěsné plynové kotle Cerastar a Ceramini od firmy Junkers jsou nyní vybaveny novým deskovým výměníkem a vestavěnou vodní turbínkou, díky nimž je u kombinované varianty dosahováno vynikajícího komfortu přípravy teplé vody. Další novinkou je 3-stupňové čerpadlo umožňující lepší přizpůsobení hydraulickým podmínkám.

Přednosti této řady výrobků pro odborného topenáře
Nižší hmotnost přístrojů ve srovnání s předchozími modely ulehčuje montáž. Další předností je nový motorický trojcestný ventil, který zvyšuje bezpečnost a funkčnost provozu a zároveň umožňuje servisní zásahy bez vypuštění vody z přístroje. Stejně tak díky speciální konstrukci hořáku ThermoStar je možné jej ve velmi krátkém čase vyjmout a zpřístupnit pro čištění, aniž by musela být vypuštěna voda z přístroje. Pro napojení na starší komíny mohou být nízkoteplotní přístroje v komínové verzi provozovány i při vyšších teplotách spalin. K přizpůsobení přístrojů konkrétním stavebním podmínkám má odborník k dispozici integrovanou emisní teplotní clonu (ATB).

Přednosti této řady výrobků pro uživatele
Kotle Cerastar a Ceramini jsou vybaveny elektronickou řídící jednotkou Bosch Heatronic a speciálně vyvinutým vodou chlazeným atmosférickým lamelovým hořákem ThermoStar, který spolu s tepelným výměníkem kotle snižuje obsah oxidu dusíku (NOx) ve spalinách. Již známá idea vodou chlazeného hořáku byla firmou Junkers dále zdokonalena a technický vzor samotného hořáku je chráněn patentem.

Velkou výhodou je skutečnost, že zásah servisního technika se obejde bez potřeby vypouštět vodu z hořáku. Jeho práce se tím výrazně zrychlila a zefektivnila. Nehrozí ani možnost znečistění okolního prostoru.

Velmi nízká hlučnost hořáku umožňuje umístění kotlů téměř kdekoliv a není tedy třeba vytvářet zvláštní prostory pro jejich umístění.

O bezproblémovou komunikaci s uživatelem se stará elektronická řídící jednotka Bosch Heatronic, která zároveň umožňuje transparentní průběh servisních úkonů pro odborníky.

Velmi významná jsou rovněž ekologická hlediska. Produkce emisí NOx (oxidu dusíku) je při 100 % výkonu méně než 60 mg/kWh. V porovnání s požadavkem maximální hodnoty stanovené ČSN je tato hodnota o více než polovinu nižší. V rámci vývoje byly přednostně inovovány části pro zlepšení emisních poměrů, pro zjednodušení a zpřehlednění obsluhy a pro zrychlení montáže či údržby servisním technikem. Kotle splňují všechny předpoklady pro získání známky "Ekologicky šetrný výrobek".


Nový typ prostorového regulátoru Ceracontrol TA 300 pro řízení závěsných kotlů
Tento nový regulátor firmy Junkers zohledňuje náročné požadavky zákazníků. Umožňuje řídit složitý topný systém, který bylo dříve možné regulovat a řídit pouze se složitými procesorovými automaty.

Nejnovější regulátor TA 300, který doplňuje řadu dosud známých ekvitermních regulací Junkers Ceracontrol (TA250 a TA270), umožňuje v jednom přístroji regulaci náběhové teploty a přípravu teplé vody v zásobníku.

Je-li doplněn příslušným počtem modulů HMM a případně dálkovým ovládáním TF20, může vedle jednoho radiátorového topného okruhu radiátorů řídit až maximálně deset směšovaných okruhů pro radiátory, podlahové topení a další. Provozovatelé mohou pro každý topný okruh nastavit individuální topné křivky a doby vytápění.

Regulátor TA300 umožňuje volbu mezi třemi teplotními režimy: topení, úsporný režim a ochrana proti zamrznutí. Byl speciálně koncipován pro velké obytné domy s více byty a pro víceúčelové budovy. Například ve školních budovách lze s jeho pomocí centrálně regulovat teplotu ve třídách, halách, šatnách, tělocvičnách apod. Každý z vyjmenovaných prostorů může vyžadovat vlastní topný okruh.

S podobnými regulačními nároky se setkávají projektanti topných systémů u výškových budov nebo u rozsáhlých objektů, jejichž tepelná pohoda je výrazně ovlivňována světovými stranami nebo sálajícím sluníčkem.

Vedle provozu s jednotlivými kotli je regulátor TA 300 speciálně koncipován pro řízení kaskád.

Pro splnění požadavku na teplo a teplou vodu ve velkých objektech většinou nedostačuje topný výkon jednotlivého přístroje. Instalaci větších a těžších stacionárních kotlů zase někdy brání nedostatek místa nebo statika budovy. Právě pro tento případ nabízí JUNKERS vhodné řešení: kaskádu závěsných kotlů.

V případě kaskády lze spojit až pět závěsných kotlů, například kondenzačních s označením ZBR11-42 A CERAPUR, se jmenovitým výkonem jednoho kotle 42 kilowattů s normovaným stupněm využití až 106%. V případě, že jeden z 5 paralelně zapojených kotlů vypadne, pracují další kotle bez omezení, přitom přístroj ukazuje na displeji, který kotel je právě v provozu. Navíc také pravidelným střídáním řídícího kotle vzniknou stejné provozní časy a tím rovnoměrné opotřebení všech zapojených kotlů. Takto lze komfortně vytápět obytnou plochu až do cca 4000 m².

Firma Junkers nabízí ke kaskádám kondenzačních závěsných kotlů i kompletní řešení odtahu spalin. Do této nabídky širokého sortimentu přesně "na míru šitého" příslušenství odtahu spalin patří především základní sestava vodorovného odtahu spalin pro dva kondenzační kotle s rozšiřující sadou na odtah spalin tří, čtyř případně až pěti kotlů zapojených v kaskádě.

Stejně jako ostatní modely řady Ceracontrol pracuje i nejnovější regulátor TA 300 s několika na sobě nezávislými obslužnými rovinami. Tlačítka pro programování dle menu nebo pro změnu parametrů vytápění jsou umístěny za krytem. Srozumitelné uspořádání tlačítkového pole činí z nastavení přístroje snadnou úlohu.

Zajímavostí je, že tento regulátor je schopen řídit kotel i "na dálku" pomocí telefonu. Využitím telefonního modemu mohou uživatelé předem zapnout kotel a přijet do vytopených prostor. Ve spojení s novými řadami kotlů umožňuje tento regulátor zobrazovat veškeré provozní stavy kotle. Jeho ovládání je velmi jednoduché, tak aby opravdu všem umožňoval snadnou obsluhu.

kontakt:
Ing. Martin Pavlata
Robert Bosch odbytová spol.s r.o.
Divize Junkers
Pod Višňovkou 25/1661
142 01 Praha 4 - Krč
Telefon: +420 - 261 300 461
Fax: +420 - 261 300 516
E-mail: junkers.cz@bosch.com
www.junkers.cz

Informace o firmě v TZB-adresáři firem
Vyžádat další informace nebo podklady

 
 
Reklama