Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pro zákazníky společnosti Česká energie budou elektřinu dodávat dodavatelé poslední instance

Energetický regulační úřad (ERÚ) byl informován o ukončení Rámcové smlouvy o zajištění služby distribuční soustavy mezi elektroenergetickými distribučními společnostmi a společností Česká energie, a.s.

„Ochranné mechanismy jsou na energetickém trhu nastaveny tak, že je zákazník maximálně chráněn. I když se dodavatel dostane do potíží, nedojde k přerušení dodávky, zákazník si jen musí vybrat dodavatele nového, a postaráno je o něj i v mezičase,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Zákazníci, kteří zrychlené změny nevyužili, mohou až půl roku využívat dodávku elektřiny od dodavatele poslední instance, který je dán distribučním územím, v němž se odběrné místo zákazníka nachází. Pro distribuční území s výjimkou území lokálních distribučních soustav:

  • E.ON Distribuce, a.s., (jižní Čechy, jižní a střední Morava) se jedná o společnost E.ON Energie, a.s.,
  • PREdistribuce, a. s., (hl. m. Praha a blízké okolí) se jedná o společnost Pražská energetika, a. s.,
  • ČEZ Distribuce, a. s., (zbytek České republiky) společnost ČEZ Prodej, s.r.o. (režim dodavatele poslední instance probíhá již od minulého týdne).

Zahájení dodávky, výši ceny a ostatní podmínky je dodavatel poslední instance povinen neprodleně oznámit dotčenému zákazníkovi i provozovateli distribuční soustavy. Jakmile si zákazník v půlroční lhůtě najde nového řádného dodavatele, proběhne standardní změna dodavatele, která trvá deset pracovních dní.

Pro úplnost dodáváme, že změna dodavatele je i v těchto případech zdarma. Zákazníci se navíc nemusejí obávat například pokuty za předčasnou výpověď smlouvy na dobu určitou u minulé společnosti apod.

Obecné informace ke změně dodavatele najdete v Informačním centru pro zákazníka na webu ERÚ a Kalkulátoru cen energií TZB-info.
 
 
Reklama