Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Další světová veletržní premiéra na stánku WAGO: řídicí systém 750 XTR

Na veletrhu AMPER 2014 budete mít možnost shlédnout poprvé na světě novinku z rodiny řídicích systémů společnosti WAGO, která se chystá oslovit trh především díky své bezkonkurenční odolnosti vůči vnějším podmínkám.

Vylepšené vlastnosti: WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR dokáže pracovat při teplotách od –40 °C do +70 °C, nabízí dielektrickou pevnost do rázového napětí 5 kV a je odolný proti rušení a vibracím se zrychlením až 5 G.

WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR kombinuje vlastnosti osvědčeného systému WAGO-I/O-SYSTEM s vynikající odolností proti náročným okolním podmínkám. Hlavní doménou systému 750 XTR je extrémní odolnost proti povětrnostním vlivům, rušení, napětí i vibracím. Systém klade malé nároky na dostupný prostor a vyznačuje se nízkými náklady na energii a údržbu. S tímto systémem je zajištěna maximální spolehlivost zařízení a zvyšuje se tak produktivita výroby.

Hlavními oblastmi použití jsou náročné aplikace, mezi které patří třeba lodní stavitelství a onshore/offshore průmysl, zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů (větrné a fotovoltaické elektrárny, bioplynové stanice), distribuční systémy a rozvody energie, petrochemický průmysl, vodovody a kanalizace nebo výroba speciálních strojů.


WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR

Automatizační systémy se stále častěji používají na místech, na nichž jsou komponenty téměř bezprostředně vystaveny silně kolísajícím teplotám. Díky zvýšenému rozsahu okolních teplot se na komponenty řady XTR ze systému WAGO-I/O-SYSTEM 750 můžete spolehnout i při teplotách dosahujících –40 °C nebo +70 °C. Hardware řady XTR nabízí vysokou provozní spolehlivost jak při náběhu, tak za běžného provozu. Při jeho používání nemusíte instalovat doplňkové klimatizační komponenty sloužící k vyhřívání nebo chlazení. V kombinaci s velmi malou konstrukční velikostí modulů jsou výsledkem minimální nároky na dostupný prostor. Absence samostatné klimatizace navíc ve výsledku snižuje náklady na energii a údržbu.

Maximální nadmořská výška, v níž je WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR schopen pracovat, činí 5000 metrů. Tato vlastnost zaručuje spolehlivé fungování a zachování vysokého výkonu a dostupnosti i v řídkém vzduchu vysoko položené horské stanice. Kromě klasických automatizačních aplikací lze se systémem WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR realizovat i telemetrická řešení. Telemetrická stanice řady 750 XTR podporuje protokoly dle normy IEC 60870-5-101/-103/-104, IEC 61850, IEC 61400-25 a MODBUS.


XTR verze komunikačního modulu pro PROFIBUS DP/V1

Komponenty splňují zvýšené požadavky na dielektrickou pevnost dle normy EN 60870-2-1 – odolají mimo jiné rázovému napětí do 1 kV pro moduly < 60 V a 5 kV pro moduly ≥ 60 V. WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR je odolný i proti rušivým impulzům. Nízké rušivé elektromagnetické vyzařování a větší odolnost proti rušivému vlivu dalších komponent umožňuje dosáhnout bezproblémového provozu výrobních zařízení, a tím i vysoké produktivity. Systém tak garantuje spolehlivou komunikaci s komponentami všech profesí.

Další důležitou předností je zvýšená mechanická zatížitelnost systému WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR. Díky mimořádné odolnosti proti vibracím až do 5 G dle normy EN 60068-2-6 (zrychlení 50 m/s2) a proti nárazům do 15 G (150 m/s2) dle normy IEC 60068-2-27, resp. 25 G (250 m/s2) dle normy IEC 60068-2-29 je možné automatizační systém používat dokonce i v bezprostřední blízkosti systémových prvků, které silně vibrují nebo produkují silné rázy, jako jsou například výkonné motory, výkonové chrániče nebo vrtací soupravy pro tunely.

WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR snadno poznáte podle tmavě šedých modulů. Osvědčená technika pružinových svorkových spojů usnadňuje manipulaci s komponenty, které podporují řadové propojení.