Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologického Oskara získal Hotel - vinařství Galant

Vítězem letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR se stal projekt na snížení energetické náročnosti Hotelu-vinařství Galant v Mikulově. Autor projektu prokázal, že ani skleníkové plyny nemusejí být vždy odpadem, zatěžujícím životní prostředí.

Skleníkové plyny nemusejí být vždy odpadem, zatěžujícím životní prostředí. Dají se využít k výrobě vína i ve wellness programu. „;Šetření a úspora energií je má záliba již od dětství. Vážím si tohoto ocenění a věřím, že inspiruji mnoho dalších,“ řekl majitel hotelu Jiří Marian.

Původní kotelnu v hotelovém komplexu nahradily tři kogenerační jednotky a šest tepelných čerpadel, které energetickou kapacitu vhodně přeměňují na chlad či teplo podle aktuální potřeby vinařství i hotelu. Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k přípravě teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy. Také energie odpadní vody z hotelového a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita. Při kvašení vína vzniká skleníkový plyn CO2, který ale v tomto případě není vypouštěn do ovzduší, ale znovu se použije při dalších procesech vinné výroby a pro potřeby uhličité koupele ve wellness programu.

Celkového vítěze letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR vybrali 7. října 2013 diváci v sále Vinohradského divadla v Praze z výherců čtyř soutěžních kategorií vybraných odbornou porotou.

  • V kategorii „Kutil“ zvítězil energetický aktivní dům architekta Jana Řežába v Plzni - Bolevci,
  • v kategorii „Obec“ projekt obce Kněžice,
  • v kategorii „Firma“ projekt snížení energetické náročnosti Hotelu vinařství Galant,
  • v kategorii „Mládež“ projekt technologické školky ENERGIS 24 předkladatele Radovana Šejvla.

  • Cenu za nejsympatičtější projekt si odneslo město Soběslav za záchranu a přestavbu místního hradu. Do útrob historické stavby byl zasazen skleněný skelet, sloužící jako městská knihovna.

Ing. Jiří Marian, Vítězný projekt Energy Globe Award ČR 2013 - Snížení energetické náročnosti Hotelu-vinařství Galant

Vítězný projekt - Snížení energetické náročnosti Hotelu-vinařství Galant

Předkladatel: Ing. Jiří Marian

Ani skleníkové plyny nemusejí být odpadem – dají se využít k výrobě vína i ve wellness programu

Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky – to je krédem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v Hotelu a vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě. Dokázal, že i tak rozlehlý objekt s rozlohou dvanácti hektarů může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým využitím přebytků tepla, odpadní vody i skleníkových plynů vznikajících právě při samotném provozu a výrobě.

Původní kotelna na LTO byla přeměněna na strojovnu bez kotle. Nahradily jej tři kogenerační jednotky a šest tepelných čerpadel, která energetickou kapacitu vhodně přeměňují na chlad či teplo podle aktuální potřeby vinařství i hotelu. Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k ohřevu teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy. Také energie odpadní vody z hotelového a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita. Tepelná čerpadla typu vzduch/voda využijí energii odpadního vzduchu ze společenských prostor. Celý objekt byl také zateplen patnácticentimetrovou vrstvou polystyrénu a izolační vaty, které mají zabránit zbytečným únikům tepla.

Na nejvyšší možné míře je také využita voda: odpadní voda je použita ke splachování na toaletách, dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži.

Při kvašení vína vzniká také skleníkový plyn CO2, ten zde však není vypouštěn do ovzduší, ale je jímán. Znovu se tak použije nejen při dalších procesech vinné výroby, ale také pro uhličité koupele ve wellness programu hotelu. Fotovoltaické elektrárny jsou umístěny na střeše objektu, kde jsou očím v podstatě skryté.

Energy Globe Award ČR 2013 - unikátní projekt v Hotelu a vinařství Galant v Mikulově
Energy Globe Award ČR 2013 - unikátní projekt v Hotelu a vinařství Galant v Mikulově

Obrázky zdroj: http://www.energyglobe.com

Celkem se takzvaných ekologických Oskarů letos zúčastnilo 217 firem, obcí, škol i jednotlivců, což znamená jednu z nejvyšších účastí v historii soutěže.

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR je největší soutěží v Česku, zaměřenou na úsporu energií a zlepšení kvality životního prostředí. Vítěz získává od společnosti E.ON 300 000 korun a postupuje do světového finále soutěže Energy Globe World Award, kde se utká s vítězi národních kol ze 161 zemí.

Společnost E.ON se snaží organizací ekologických Oskarů v Česku zvýšit povědomí o nutnosti energetických úspor a motivovat instituce i jednotlivce k tomu, aby k přispěli svým dílem k řešení této celosvětové výzvy. Novinkou letošního ročníku E.ON Energy Globe Award ČR je speciální kategorie „Nápad“, které se netýká již dokončených projektů, ale naopak nápadů, které na realizaci teprve čekají. V této kategorii mohou soutěžící přihlašovat své projekty až do konce roku 2013.

Záznam ze slavnostního vyhlášení letošních ekologických Oskarů z Divadla na Vinohradech, které moderoval Aleš Háma a kde se představilo mnoho známých osobností z české hudební scény, odvysílá 19. října 2013 Česká televize ve 21:45 hodin.

Iniciátorem soutěže je energetická společnost E.ON. Všechny další potřebné informace k soutěžním projektům i samotné soutěži najdete na webových stránkách: www.energyglobe.cz

Generální partner: BMW Group Česká republika
Partnery soutěže jsou Vaillant Group Czech, s.r.o., CETELEM ČR, a.s., GORENJE spol. s r.o., ISOline EU, s.r.o., MADETA a.s., Unie malých a středních podniků ČR, o.s., Království železnic, a.s., Sdružení TEREZA, Česko-německá obchodní a průmyslová komora.
Televizním partner: Česká televize
Mediálním partner: MF DNES, iDnes.cz, ČIAnews.cz

 
 
Reklama