Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový dotační titul bude pro otevřený jak pro veřejné, tak soukromé budovy; pro nové i rekonstrukce.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa potvrdil, že jeho úřad připravuje nový projekt podpory zateplování domů. Ten by tak navázal na úspěšný program Zelená úsporám.

"Byl bych rád, kdybychom jej spustili za rok nebo rok a půl," uvedl Chalupa v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.
Oproti pomalu končící Zelené úsporám má mít celou řadu změn. "Bude otevřený jak pro veřejné, tak soukromé budovy; pro nové i rekonstrukce," popsal.
Zároveň ale upozornil, že nebude mít tak vysokou výši návratné podpory, ta je nyní v průměru 67 %.
"Vše má ale jednu hlavní podmínku. Že se nám ve vládě a v Parlamentu podaří prosadit, že alespoň 50% budoucích výnosů z prodeje emisních povolenek půjde do našeho resortu, resp. na tento program," dodal.

V současné chvíli je pokračování programu Zelená úsporám načrtnuto v hrubých obrysech. V této chvíli projednáváme návrhy řešení na rozdělení výnosů z aukcí emisních povolenek v letech 2013-2020, ze kterých by mohlo být pokračování programu dotováno.V rámci podpory úsporných opatření na straně spotřebitelů plánuje MŽP podporovat investice do zateplování soukromých i veřejných budov a podporovat výrobu tepla z obnovitelných zdrojů energie. Podpora z výnosů z aukcí emisních povolenek by měla být oproti současnému stavu nastavena tak, aby mohlo být podpořeno více projektů

 
 
Reklama