Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přijímají se žádosti v první výzvě Nové zelené úsporám

Od pondělí 12. 8. běží přijímání žádostí v rámci první výzvy dotačního programu Nová zelená úsporám. První výzva je zaměřena na snížení energetické náročnosti rodinných domů, výměnu neekologických zdrojů v rodinných domech a novostavby rodinných domů s nízkou energetickou náročností.

Již první den podalo žádost o dotace 1213 zájemců. Celkovým objem předpokládané dotace dosáhl za první den 275 milionů korun. Informoval o tom mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

Žádosti o dotace Nová zelená úsporám se podávají výhradně elektronicky na formuláři přístupném z oficiálních stránek programu. Pro první výzvu určenou pro rodinné domy je zatím vyčleněna 1 miliarda korun. Dalších 800 milionů by mělo MŽP získat z prodeje emisních povolenek.

Vláda Jiřího Rusnoka chce navíc přesunout do programu Nová zelená úsporám jednu až dvě miliardy korun z prostředků státního podniku Lesy ČR. Rusnok to v neděli prohlásil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Přesunutí prostředků je podle něj nutné pro vytvoření finančního polštáře, aby program mohl účinně fungovat.

Rusnok prohlásil, že program určený pro energeticky úspornější bydlení nesmí záviset jen na tom, kolik peněz se podaří získat z prodeje povolenek na emise oxidu uhličitého. Podle premiéra je třeba zajistit pro Novou zelenou úsporám více zdrojů financování, aby program fungoval stabilně. V předchozím kole stát vyplatil žadatelům asi 20 miliard korun.

Program Nová zelená úsporám má 5 oblastí podpory:

(K podmínkám programu a výši podpory Nová zelená úsporám podrobně ZDE)

  • A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů (zateplení, výměna oken apod., podpora ve třech úrovních podle dosažených parametrů)
  • B Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností (podpora ve dvou úrovních podle dosažených parametrů)
  • C Efektivní využití zdrojů energie (výměna starých neekologických zdrojů tepla za nové ekologické)
  • D Podpora na přípravu a zajištění realizace podporovaných opatření (projekty, energetické posudky, dozor)
  • E Bonus za kombinaci vybraných opatření

Žadatelé zasaženi povodněmi mohou navíc žádat o podporu za zvýhodněných podmínek.

Podle ministra životního prostředí v demisi Tomáše Podivínského bude mít Nová Zelená úsporám efekt pro stavebnictví. Citoval jej pořad Ekonomika ČT24. Do konce roku bude ale podle stavebních firem efekt minimální. Stejně hovoří i Václav Matyáš, prezident svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR: „Pro letošek budou efekty nulové.“ Firmy by údajně více uvítaly více veřejných zakázek nebo prací v dopravní infrastruktuře.

Nastavení programu kritizují některé neziskové organizace. Program Nová zelená úsporám by měl být podle iniciativy Šance pro budovy dlouhodobý a stabilně financovaný. Krátké termíny mohou mít za důsledek nedokonalou přípravu projektů a podepíší se na výkyvech poptávky po stavebních pracech. Podrobněji zde.

 
 
Reklama