Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kolik stojí brigádník? Meziročně více až o 15 %

Není to jen průměrná mzda, která v Česku roste rekordním tempem. Z rekordních hodinových mezd se těší také letní brigádníci. Vydělat si mohou až 150 korun za hodinu. I přesto zůstává celá řada letních brigád neobsazená.


© Fotolia.com

Vzhledem k rekordně nízké nezaměstnanosti řada firem poptávající letní brigádníky přistoupila k navýšení mezd. „Zatímco v loňském roce se hodinová mzda nejčastěji pohybovala mezi 90 až 130 korunami za hodinu, v současné době je to až o 20 korun více,“ vysvětluje Vít Krčmář, jednatel agentury Promoteri.eu, dodávající na trh prověřené lidské zdroje. To je zhruba 15% meziroční nárůst. Letní brigádníci si tak za hodinu práce mohou vydělat i 150 korun, a to stále není maximum, co mohou za odvedenou práci získat.

Sazba podle typu práce, ale brigádníci chtějí zajímavou práci, kde uplatní i jazyky

Obecně stále přetrvá vysoká sazba v administrativě a zákaznických službách, jako jsou servisní nebo call centra. Naopak nejnižší panuje v zemědělství. O moc lépe na tom není ani výpomoc v prodejnách, kde chybí nejen brigádníci, ale také velké množství prodavačů a prodavaček a vlivem dovolených u kmenových zaměstnanců dochází k prohlubování krize s nedostatkem lidí. V obou segmentech je navíc nutné počítat s větší fyzickou náročností a také práci na směny a hodinová mzda činí maximálně 115 korun.

Není proto překvapením, že generaci Z, která je z pohledu firem poptávající brigády tou nejzajímavější, nechávají tyto nabídky chladné a spíše si vybírají z nabídek, kde získají nějaký zážitek a mohou pracovat s lidmi. Dost často to bývají pozice hostesek a promotérů. Tento typ práce patří k těm nejoblíbenějším. Právě zde totiž mohou uplatnit své zkušenosti s moderními technologiemi, jazyky a zároveň se nesetkají s fyzicky náročnou prací.
„Evidujeme i nabídky za 200 korun na hodinu, kdy je velká sháňka po lidech s reprezentativním vzhledem a jazykovými znalostmi. Výhodou je, že brigádníci na těchto pozicích mohou pracovat jen tehdy, kdy mají chuť, a navíc si ji najdou a mohou o ni přihlásit do několika desítek minut,“ dodává Vít Krčmář.

Výše výdělku se liší region od regionu.

Jiné jsou tak například v příhraničních oblastech či oblastech výrobních a logistických firem. Nejvyšší hodinové mzdy přetrvávají v Praze a Plzni.
Bohužel současným trendem a velkým nešvarem je brát na pozice nekvalifikované lidi. Často jsou to důchodci, matky na rodičovské dovolené či nezletilí. U osmnáctiletých jsou zaměstnavatelé dokonce ochotni akceptovat restrikce v podobě možnosti pracovat denně maximálně 6 hodin a týdně nesmí odpracovat více jak 30 hodin. Zakázáno je navíc pracovat v noci a nesmí vykonávat přesčasy. Ve většině případů tak jde o pomoc na koupalištích, u zmrzlinových stánků či při doplňování zboží. Za tuto práci dostanou kolem 80 korun na hodinu.

 
 
Reklama