Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Perforovaná dlažba pro zachycení vody ve městě

V Kodani přistoupili na zajímavou výzvu a v praxi otestovali první sérii drenážní dlažby Climate Tile. Dlažba by mimo jiné měla přinést o 30 % menší přítok vody z ulic do kanalizace během dešťů.

Perforovaná dlažba Climate Tile pro zachycení vody ve městě
Perforovaná dlažba Climate Tile pro zachycení vody ve městě

Jedná se o projekt perforované drenážní dlažby, která byla vyvinuta ve spolupráci IBF, ACO Nordic a eko-neziskovkou 3rd Nature.
Primárně tato dlažba řeší vodu, ale ve skutečnosti toho přináší městu mnohem víc,“ prozrazuje designér Flemming Rafn Thomsen , partner společnosti THIRD NATURE. „Věříme, že naše ulice jsou tepnami společnosti a že chodník je nedoceněnou součástí naší infrastruktury, která má velký potenciál pro budoucí komunity v našich neustále rostoucích městech. Perforovaná dlažba zlepšuje mikroklima ulic, kvalitu ovzduší, zdraví obyvatel. Přitom je tak přirozená, že si jí ani nevšimnete.“

Kodaňská radnice se novinek nebojí, a tak na praktickou zkoušku nechala osadit novými dlaždicemi padesát metrů ulice Heimdalsgad ve čtvrti Nørrebro. Pokud se experiment osvědčí, bude pak ve výměně dláždění za tento model pokračovat i jinde. Jaký by měla tato přinést měřitelný efekt? Údajně o 30 % menší přítok vody z ulic do kanalizace během dešťů.

Více v článcích Jak ochladit město? Pomoci má perforovaná dlažbaClimate Tile Designed to Catch and Redirect Excess Rainwater From Climate Change


 
 
Reklama