Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny elektřiny a plynu rostou. Má smysl ještě měnit dodavatele energií?

Ceny všech energetických komodit letos výrazně vzrostly, uhlí o 35 %, ropa o 40 %, elektřina o 50 % a plyn téměř o 30 %. Hlavní příčinou rychlého nárůstu cen elektřiny a plynu je skokový růst cen emisních povolenek. Trh s energiemi se bude nadále měnit.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Lze očekávat, že na podzim zdraží všichni dodavatelé? O kolik podle vás mohou jít ceny nahoru? Kolik si domácnosti připlatí, mohou to být tisíce nebo stovky korun?

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info: "Ano, lze očekávat, že většina dodavatelů elektřiny do konce roku zdraží. Někteří již zvýšili ceny proudu i paušálu, někteří počkají se zdražením až na leden, či březen příštího roku. Navíc při setrvání velkoobchodních cen v příštím roce na současné úrovni bude zdražování proudu pro domácnosti pokračovat. Zákazníci, kteří netopí proudem budou muset zaplatit přibližně o 500 Kč za rok více než nyní, u vytápění se zvýší náklady o několik tisíc. Zdražením proudu se zvýší výdaje domácností také na zboží i služby, což bude mnohem citelnější."

Širší komentář k aktuálnímu zvyšování cen energií najdete v rozhovoru s Ing. Janem Schindlerem v rozhovoru z veletrhu FOR ARCH:

Otázky na změnu dodavatele a ceny elektřiny a plynu jsme položili i společnosti MND, a.s.

TZB-info: Začíná topná sezóna - má smysl ještě měnit dodavatele energií a proč?
Dana Dvořáková, tisková mluvčí MND: "Změna dává určitě smysl i dnes. Každý by si měl jednou za čas porovnat, zda neplatí za energie zbytečně moc. Zejména u starých smluv a podmínek od tradičních dodavatelů lze změnou dodavatele ušetřit nemalé peníze i v době, kdy jdou ceny energií nahoru. V MND velkoobchodní ceny za naše zákazníky hlídáme. Naše prodejní ceny pak upravujeme tak, aby zůstaly výhodné dlouhodobě a zákazníci změnu dodavatele po přechodu k nám už nemuseli znovu řešit."

TZB-info: Změnilo se letos něco v cenách a na trhu energií?
Dana Dvořáková, tisková mluvčí MND: "Ceny všech energetických komodit letos výrazně vzrostly, uhlí o 35 %, ropa o 40 %, elektřina o 50 % a plyn téměř o 30 %. Hlavní příčinou rychlého nárůstu cen elektřiny a plynu je skokový růst cen emisních povolenek. Mnozí velcí hráči letos začali nakupovat významné objemy povolenek pro své uhelné elektrárny. Do hry vstoupili také spekulanti. Cena povolenek vzrostla z cca 7 EUR/t až na dnešních cca 21 EUR/t. Protože je výroba elektřiny z uhlí čím dál dražší, roste poptávka po elektřině ze zemního plynu."

TZB-info: Ceny rostou – je to strop, nebo budou nadále růst?
Dana Dvořáková, tisková mluvčí MND: "Trh s energiemi se bude nadále měnit. V letech 2020/21 se budou vypínat jaderné elektrárny v Německu a dramaticky se sníží těžba plynu v Holandsku. Elektřinu bude trh potřebovat a bude nutné přijít s alternativními cestami její výroby, například v elektrárnách na zemní plyn. Tedy, jak cena elektřiny tak plynu budou mít tendenci růst. Cesta však nebude přímočará. Svou roli může hrát také případná změna ekonomického cyklu."

TZB-info: Jak se to projeví v letošní topné sezóně?
Dana Dvořáková, tisková mluvčí MND: "Růst cen pro domácnosti na příští sezonu je ohraničen růstem velkoobchodních cen. Na plynu vzrostly ceny meziročně o 45 %, elektřiny o 53 %. Většina dodavatelů dokupuje plyn a elektřinu postupně na rok až dva dopředu a nárůst cen na velkoobchodním trhu se tak projeví v cenách pro domácnosti s cca ročním zpožděním. Odhadujeme, že růst velkoobchodních cen se letošní topnou sezónu promítne do celkových faktur domácností v rozmezí 10 – 15 %."

TZB-info: Fixovat x nefixovat?
Dana Dvořáková, tisková mluvčí MND: "Představa, že si nyní zafixujete nízkou cenu v situaci, kdy ceny rostou, zní velmi lákavě. Výhodné to být v konečném důsledku ale nemusí. Může se stát, že vystihnete špatný moment a cenu si zafixujete na jejím vrcholu, a tedy zbytečně vysoko. Druhým rizikem je, že se necháte nalákat na aktuálně zajímavou cenu, která bude platit ale jen krátké období – řekněme jeden rok - a pak vás dodavatel převede na cenu podstatně vyšší. V MND nabízíme cenu výhodnou dlouhodobě, ať jdou ceny dolů či nahoru. Zákazníkům nabízíme výhodné ceny vždy, tj. nejen v okamžiku, kdy o nás zákazník uvažuje. Věříme, že náš přístup zákazníci ocení."

 
 
Reklama