Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové ceny plynu a nové ceníky

V cenovém srovnání nabídek plynu jsou nyní nejlevnější nabídky, jejichž ceny se odvíjejí podle cen za spotového trhu. Na dotazy Lidových novin odpovídá Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

Lidové noviny: Je vidět, že ceny plynu a nové ceníky, které se objevují v Kalkulátoru cen energií TZB-info a průměry posledních 12 měsíců i burzovních nabídek jsou úplně jinde než hlavní masa cen. Dá se říci, že dodavatelé postupně přichází s nižšími ceníky, ale jen velmi pozvolna? Dá se říci, že u plynu je mnohem větší prostor k úsporám než u elektřiny?

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info:

"V cenovém srovnání nabídek plynu jsou nyní nejlevnější nabídky, jejichž ceny se odvíjejí podle cen za spotového trhu. Průměrná cena plynu na spotovém trhu v minulém měsíci byla myslím kole 6 EUR/MWh, což je výrazně méně, než jsou ceny z jiných zdrojů nyní (PXE 13 EUR/MWh) a než nakoupili dodavatelé nedávno z velkoobchodů.
Sice nesrovnáváme okamžité ceny na spotovém trhu, ale i vážený dvanáctiměsíční průměr cen dává nejlepší ceny na trhu.

Vedle těchto nabídek jsou akviziční nabídky, jejichž cílem je získat nové zákazníky, nejsou to ceníky, kterým by se cena snížila stálým zákazníkům. Výhodu nízkých cen mohou využít pouze aktivní zákazníci, ti teď mají na výběr velmi dobré nabídky. Většina zákazníků však bude mít stálé ceny a nedočká se zlevnění. V tomto roce snížili ceny snad jen tři dodavatelé pro všechny své zákazníky a to velmi mírně.

Pokud by obchodníci byli tlakem médií donuceni ceny plynu snížit, neudělali by to oficiální formou vydáním nových ceníků. Problém je, že se obávají ukončení smluv u těch zákazníků, kteří podepsali smlouvu s novým dodavatelem. Obchodníci by pravděpodobně dali zákazníkům prémii třeba za věrnost nebo za včasnou platbu, nazváno by to bylo ale zlevněním cen plynu.

U elektřiny pro topné účely je úspora změnou dodavatele podobná jako u plynu, u elektřiny pro svícení ušetří člověk mnohem méně. "

 
 
Reklama