Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plynárenské firmy GasNet a NET4GAS chtějí v Česku jako první otestovat technologii přeměny odpadních emisí na biometan

Českou energetiku může do tří let obohatit další technologická novinka. Plynárenské společnosti GasNet a NET4GAS připravují pilotní projekt konverze oxidu uhličitého z bioplynové stanice do metanu.

Vyčištěný metan budou následně dodávat do plynovodní sítě jako náhražku zemního plynu dovezeného z Ruska. Záměr představil manažer projektu Michal Ostatnický ze společnosti GasNet na Podzimní plynárenské konferenci, která se konala v minulém týdnu v Praze. Náklady na projekt se mají pohybovat "v řádu vyšších desítek milionů korun". V nejbližších měsících chtějí účastníci zpracovat studii proveditelnosti a najít vhodnou lokalitu. Pokud vyjde příznivě, lze výstavbu zařízení stihnout do tří let.

Dodávku metanu z bioplynové stanice nyní chystají i další zájemci, například firemní skupina EFG v Rapotíně na Šumpersku. Projekt firem GasNet a NET4GAS je unikátní v tom, že chce s pomocí mikroorganismů skupiny archaea přeměnit odpadní oxid uhličitý z bioplynky na další metan. Vodík potřebný pro tuto biochemickou reakci chtějí firmy vyrábět elektrolýzou v době, kdy je na trhu přebytek elektrické energie. Jedná se o novinku, kterou zatím ve světě testují dvě demonstrační zařízení.

Zástupci plynárenské branže doporučují nespalovat biometan přímo v bioplynové stanici, ale dodávat jej do potrubní sítě. "Potenciál České republiky odhadujeme na jednu miliardu metrů krychlových biometanu. Díky němu bychom mohli nahradit až 12,5 procenta dovozu zemního plynu," zmínil Ostatnický. Pokud stejné množství dnes spalujeme, pokrýváme tím jen asi tři procenta spotřeby elektřiny.

Zdroj: Anopress IT, www.euro.cz
 
 
Reklama