Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inovace i úspora nákladů současně

Caxias do Sul, brazilské město ve státě Rio Grande do Sul s přibližně 400 000 obyvateli, se rychle rozvíjí a využívá možností mezinárodní spolupráce. Město je druhým největším centrem pro zpracování kovů v zemi. V blízkosti centra města se nachází areál nemocnice Unimed. Ten v současné době prochází velkým rozšířením. Nyní nemocnice zabírá 12 000 metrů čtverečních zastavěné plochy, nová budova bude mít plochu 32 000 metrů čtverečních v devítipodlažní výškové budově vybudované jako klasická železobetonová konstrukce.

Zdroj: pioneiro.clicrbs.com.br
Zdroj: pioneiro.clicrbs.com.br
 

Projekt

Instalace na střeše, kterou architekt využil I jako součást fasády
Instalace na střeše, kterou architekt využil I jako součást fasády

Dětské oddělení včetně nového oddělení ambulantní chirurgie bude sídlit v nové budově nemocnice, umístěno zde bude i centrum preventivní medicíny, ochrany zdraví při práci, první pomoci, domácí péče a služby managementu udržitelnosti. Suterén o třech podlažích se využije pro parkoviště a technické prostory. V devátém patře je navrženo centrální zařízení tepelné elektrárny s kapacitou 4,21 MW (1200 RT) pro chlazení a 2,32 MW pro vytápění.

Autorem architektonického řešení tohoto projektu je firma „Lúcia Lisboa Arquitetura Médico Hospitalar“, která má své sídlo ve městě Porto Alegre a specializuje se na objekty pro lékařskou péči. Jako konzultant spolupracuje společnost Geconsul Engenharia e Consultoria, odborník na projektový management z Caxias do Sul. Tato společnost je zodpovědná za správu a řízení celého projektu. Celkové práce se odhadují na tři roky a byly zahájeny v první polovině roku 2015. První fáze by měla být dokončena v lednu 2019.

Použití BIM pro optimalizaci návrhu

Architektonický návrh byl vytvořen klasickým postupem jako 2D dokumentace při použití tradičního CAD programu. Pro návrhy technických systémů TZB se však společnost Artenica rozhodla využít možností a výhod metodiky BIM s cílem optimalizovat cíle projektu a zvýšit výkonnost po všechny fáze projektu. Ředitel společnosti Artecnica, Anderson Rodrigues říká, že to trvalo méně než dva týdny vymodelovat kompletní budovu v DDS-CAD. Po této úvodní fázi začali vytvářet návrh TZB systémů, jako je klimatizace, teplá a studená voda, větrání, automatizace atd.




Průkopnická práce

Specializované VZT jednotky
Specializované VZT jednotky

V průběhu počáteční fáze modelování se Rodriguesův tým ukázal být skutečnými průkopníky. Přesto, že jejich software DDS-CAD je plně certifikovaná openBIM aplikace, museli si vytvořit další doplňující obsah k již tak velmi obsáhlé databázi, kterou software nabízí. Data Design System (DDS), vývojář TZB (MEP) programu DDS-CAD pro projektování a navrhování, je v současné době v procesu pronikání na brazilský trh a Rodriguesův tým jim pomáhá při vytváření produktů, které dosud nebyly k dispozici. „Jsme mezi prvními uživateli DDS- CAD v Brazílii,“ říká Rodrigues.

„Moji lidé měli, například, nějaké obtíže při hledání správného produktu pro difuzér. Ve výchozím nastavení DDS-CAD nabízí širokou škálu produktů, nicméně, některé ne přímo vhodné pro brazilský trh. V důsledku toho jsme se rozhodli využít možnosti modelovat a zadat nový produkt do databáze s použitím údajů od německého výrobce aktivního v Brazílii, stejně tak jako vzduchotechnické jednotky pro nemocnice dodávané výrobcem v USA. Udělali jsme návrh, specifikaci, a nakonec vytvořili model zařízení, které bylo použito v návrhu.“

V tomto stavu všechny prvky modelované týmem Artecnica jsou nyní k dispozici v databázi DDS-CAD. „Ano, zaplatili jsme cenu za to, že jsme byli jedni z prvních, ale úspory nákladů a návratnost jsou pro nás obrovské. Pokud potřebujete provést nějaké změny v projektu, je to otázka několika málo kliknutí myší. Při použití klasického postupu se 2D dokumentací bychom potřebovali několik hodin práce,“ říká Rodrigues.

Kvalitní projekt nemocnice

Instalace difuzorů
Instalace difuzorů

V projektů nemocnic jsou jedním z velkých rozdílů a největších výzev takzvané nebezpečné oblasti, kde je nutná absolutní filtrace vzduchu. To znamená, že významný objem čistého vzduchu musí zachovat a zajistit kvalitu životního prostředí a bezpečnosti pacienta. Brazilská technická norma pro klimatizaci center lékařské péče NBR 7256 a National Agency for Sanitary Surveillance (Anvisa) definuje omezení prostředí a kritéria, která musí být splněná. Artecnica modelovala všechny tyto oblasti s DDS-CAD.

Ke splnění požadavků na kvalitu ovzduší se spojují různé funkce systémů, jako je vytápění, chlazení, zvlhčování, obnova, filtrace, větrání a odvlhčování. Tyto systémy mohou také obsahovat další funkce, jako je například vyplnění určitého prostoru stlačeným vzduchem.

Takové systémy zabírají obvykle podstatný prostor v nemocnici. Nemusí tak být vždy dostupné anebo jejich cena za metr čtvereční je poměrně vysoká. „Při použití DDS-CAD můžeme pro každé zařízení přesně definovat potřebu prostoru,“ říká Rodrigues.

Dalším kritickým místem v nemocnicích jsou operační sály. Rodrigues uvádí: „S použitím DDS- CAD můžeme vidět všechny interference, které se mohou navzájem ovlivňovat. Příkladem může být instalace difuzorů a laminarizátorů u operačního stolu, přesné směrování z potrubí, a minimální požadovaná plocha, kterou vzduchotechnická jednotka obsadí v technické místnosti.“

Výběr software pro TZB

Volba DDS-CAD pro společnost Artecnica byla provedena po třech letech výzkumu. Společnost hledala program umožňující zpracovat projekty pomocí metodiky BIM. Pracovníci firmy se zúčastnili několika seminářů a konferencí pořádaných dodavateli softwaru pro stavební trh. „Rozhodli jsme se, že nepotřebujeme architektonický software, který poskytuje určité funkce i pro TZB. To, co jsme potřebovali, byl software speciálně vyvinutý pro TZB inženýry. DDS-CAD toto právě splňuje, dokonce umožňuje vytvořit i jednoduchý model budovy. Je to software, který je přizpůsoben pro naše účely a pracovních postupy. Většina ostatních vypadá na první pohled hezky, ale přirovnal bych situaci k nákupu parfému,“ vysvětluje Rodrigues.

V souvislosti s možnými omezeními výkonu společnost Artecnica viděla další výhody při použití DDS-CAD. „V případě, že architektonický software má vlastnosti a možnosti pro modelování architektonických častí, například zdiva, dveří, zárubní a povrchových úprav tak, aby splňovaly požadavky architekta a stavebního inženýra, jsou tyto funkce také zahrnuty v ceně softwaru a budou mít další dopad na výkon hardware našich pracovních stanic,“ říká Rodrigues.

Chladicí jednotky
Chladicí jednotky

DDS-CAD pracuje na běžných pracovních stanicích, které jsou používány u většiny inženýrských kanceláří a má menší hardwarové požadavky ve srovnání s jinými TZB softwarovými balíky na trhu. Rodrigues říká: „Pokud bychom zvolil jiný software, museli bychom obnovit náš hardware a to bylo něco, co jsme nechtěli dělat. Nyní je již DDS-CAD plně začleněn do našich pracovních postupů a běží hladce v našem stávajícím IT prostředí.“

Informace o projektu:

Klient: Unimed Nordeste-RS
Architekt: Lúcia Lisboa Arquitetura Médico Hospitalar
Projekt management: Geconsul Engenharia e Consultoria
TZB konzultant: Artecnica
Termín: 1. polovina 2015 – leden 2019

Originál článku se nachází na http://www.dds-cad.net/products/user-cases/artecnica-pioneering-and-saving-costs-at-the-same-time/


CAD-BIM s.r.o.
logo CAD-BIM s.r.o.

Firma CAD-BIM s.r.o. je zaměřena na nástroje CAD/BIM ve stavebnictví, zabývá se distribucí, lokalizací a zákaznickou podporou pro software Graphisoft DDScad (DDS-CAD) určený pro projektování profesí TZB ve stavebnictví. Součástí činnosti jsou konzultace ...