Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co je BIM

Informační model budovy (anglicky Building Information Modeling nebo Building Information Management, zkráceně BIM) je digitální model budovy od projektování, přes stavbu ke správě budovy po celou dobu životnosti.

BIM proces vytváření a správy dat o budově během celého jejího životního cyklu.
U nasazení software BIM jde především o změnu přístupu, ideálně jde o spolupráci všech v reálném čase na jednom modelu budovy. S informací o prostorových vazbách (3D model) mohou být k jednotlivým stvebním prvkům přiřazeny další potřebné informace, jako například typ výrobku, výrobce či jeho cena, případně další potřebné a užitečné informace. Výsledkem celého procesu je „digitální model stavby“ využitelný po celou dobu životnosti stavby.

Vysvětlení hlavních pojmů spojených s BIM obsahuje Příručka BIM, která je k dispozici je stažení zdarma. Není detailním návodem na práci metodou BIM, ale poskytuje základní vysvětlení a rámec pro další publikace, které budou řešit konkrétní oblasti metodiky BIM.

Problematika BIM (Building Information Modeling) je v současné době často diskutované téma. A jako každá novinka má své zastánce i odpůrce. 2 odlišné názory na BIM nabízí článek Pohledy na BIM.

V Británii bude BIM povinný pro veřejné zakázky od r. 2016. Blížící se povinnost projektování staveb za veřejné peníze výhradně prostřednictvím BIM představil profesor Stephen Lockley. Francie se vydá podobnou cestou od r. 2017, s BIM se setkáváme rovněž v severských zemích (Norsko, Finsko, Dánsko).
V ČR se dá pokrok očekávat s novou evropskou směrnicí o veřejných zakázkách. Ta by měla zajistit, aby byla předmětem veřejné soutěže především výsledná hodnota, nikoli nejnižší cena, jak vyplývá z tiskové zprávy evropského parlamentu. Kromě ceny bude možné soutěžit o náklady na životní cyklus staveb. Česká republika má nyní maximálně 24 měsíců (od 4. 2. 2014) na to, aby evropskou směrnici přejala do svého právního řádu.

 
 
Reklama