Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnostní systémy a jejich zkratky. Vyznáte se v nich?

EZS, EPS nebo třeba PCO. Bezpečnostní systémy mají dlouhé názvy a často jsou odvozené z cizojazyčných pojmů. Víte, co znamenají?

EPS = elektronická požární signalizace
EPS monitoruje objekt co do teploty a kouře. Jejím úkolem je zřetelně a včas upozornit na riziko vzniku požáru, k čemuž využívá akustickou nebo optickou signalizaci.

EZS = elektronický zabezpečovací systém
EZS zahrnuje soubor komponent, který komplexně střeží objekt a v případě narušení prostoru zlodějem či jiným záškodníkem spustí poplach. <a href="https://www.topsecurity.cz/elektronicke-zabezpecovaci-systemy-ezs">EZS</a> tvoří centrála a nejrůznější čidla, detektory, alarmy i další prvky.

PZTS = poplachový zabezpečovací a tísňový systém
PZTS představuje odlišné označení pro EZS.

ACS = Access Control System = přístupový systém
ACS kontroluje vstup do budovy, který umožní jen po předložení identifikátoru. Tím mohou být nejen čip, karta nebo kód, ale také biometrické údaje - např. otisk prstu nebo sken oční duhovky.

CCTV = Closed-circuit television = kamerový systém
Dnešní CCTV (televizní okruhy) mají řadu speciálních vychytávek - funkce rozpoznávání obličejů a SPZ, detekce vandalismu, počítání aut či osob nebo sledování zmizelých a odložených věcí.

PCO = pult centrální/centralizované ochrany
PCO propojuje střežený objekt a dohledové centrum. Pověřený pracovník tak může snadno vyhodnocovat výsledky EZS, EPS i CCTV a okamžitě reagovat na stisknutí tísňového tlačítka.

Více o zabezpečovacích systémech


TOP security, s.r.o.
logo TOP security, s.r.o.

Patříme mezi přední bezpečností agentury v České republice a to už od roku 1992. Veškeré služby zajišťujeme z vlastních zdrojů, proto jsme schopni vám garantovat nejvyšší kvalitu. Pracujeme chytře, systematicky, efektivně. Klientům přinášíme profesionální ...

 
 
Reklama