Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chceme jednodušší administrativu OP, říká František Holec

V rámci doprovodného programu veletrhu Aqua-therm Praha 2006 proběhl ve středu 22. listopadu seminář "Operační program průmysl a inovace – OPPI na léta 2007-2013". Závěry z něj shrnul František Holec, viceprezident Hospodářské komory.

Jsme smutní z toho, že Česká republika stále ještě nemá schváleny operační programy na roky 2007-2013. Byli bychom velmi rádi, kdyby byl tento dluh napraven co nejdříve a aby všichni zainteresovaní přijali evropský trend, který říká: než něco uděláš, mysli na malé.

Jak by se to mělo projevit?
Například se v operačním programu zvedl limit dotace z 30 na 100 milionů - to není pro malé firmy. Potřebujeme zjednodušit celou agendu, zkvalitnit ji a malí, drobní podnikatelé také musejí dostat administrativní a poradenský servis. Ten může zabezpečit Hospodářská komora a živnostenská společenstva, ale stát nám musí pomoct - nejde to dělat zadarmo.
Podpory by měly být co možná nejprůhlednější: když podnikatel doloží, že určitou úsporu udělal, měl by dostat zaplaceno. Pro podnikatele je důležité, aby věděl, že když o podporu požádá a splní parametry, tak podporu taky dostane. A ne, aby byl v zásobníku projektů a čekal půl roku - rok, jak to dopadne a jestli podporu dostane nebo nedostane.

Jaká je situace v žádostech dnes?
Víme, že už je v "šuplíku" připraveno za 2,5 mld. Kč projektů, a to ještě není rok 2007! Celkem jsou k dispozici čtyři miliardy korun, takže zbývá 1,5 mld. Obávám se, že malí podnikatelé nebudou schopni tak rychle reagovat, takže se na ně zase nedostane.

- jst -

 
 
Reklama