Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnost dětí I. - Zakrytí bazénů chrání proti pádu do bazénu, ale také přispívá k úsporám energie

I. Lamelové zakrytí bazénů

Lamelové zakrytí bazénů je určeno k ochraně bazénů proti vnikání nečistot, pádu hlodavců, žab nebo hmyzu, úniku tepla (snížení spotřeby energie potřebné k ohřevu vody) a k zajištění prodloužení sezóny koupání u venkovních bazénů. Také zabraňuje odpařování vody a slouží ke zvýšení bezpečnosti dětí a domácích zvířat (zabránění pádu do otevřené vody). K zajištění bezpečnosti je nutné namontovat obvodová madla a úchyty v bazénu, které zajišťují při zakryté hladině pevnost lamel a jejich bezpečnost pro děti a domácí zvířectvo. Bez těchto madel a úchytů neslouží jako bezpečný kryt proti pádu do bazénu.
Ovládání lamelové rolety je mechanické s elektrickým navíjecím zařízením pracujícím s bezpečným napětím. Ovládané může být dálkově nebo ručním spínačem.



Výhody použití:
1. ochrana bazénu před spadem nečistot
2. zajištění bezpečnosti dětí v době, kdy není bazén pod dohledem
3. úspora energie a chemikálií
4. použití solárních lamel pro venkovní bazény nahrazuje zároveň komplikované připojení solárních článků pro temperování bazénové vody
5. u vnitřních bazénů dochází také k podstatnému snížení vypařování vody, a tedy ke snížení nákladů na odvlhčení bazénové haly a zamezení kondenzaci páry na chladných místech

Lamelové zakrytí může být použito i na atypické tvary bazénů.

Lamely jsou z tvrdého (houževnatého) PVC U a na hladině plavou. Na obou koncích jsou opatřeny "uzávěry", které zabraňují průniku vody do jejich duté části a tím zajišťují jejich plavání po hladině.
Lamelové zakrytí může být umístěno podle konstrukčního řešení nad nebo pod vodou.

Požadavky na prostředí:
Lamelové zakrytí bazénů je možné namontovat pouze v případě, že bazén je již hotov a v bazénové hale (nebo v okolí bazénu) nebude probíhat žádná stavební nebo jiná činnost, která by mohla poškodit zařízení (prachem, pádem předmětů, barvou, žárem či jiným ušpiněním, atd.) Voda v bazénu musí splňovat hygienické a biologické parametry pro bazénovou vodu (voda s vysokým obsahem železa nebo jiných kovů a nebo chemicky neupravená může obarvit lamely).

Požadavky na provoz:

  • Bazénová voda: Především jednou za týden kontrolovat hygienické a biologické parametry bazénové vody a vodu udržovat neustále v normě, aby nedošlo k zabarvení lamel.
  • Lamely: Měsíčně kontrolovat stav lamel, jejich znečištění a provádět jejich údržbu, tj. očištění od vápenných usazenin, nečistot (spadlé listí) nebo řas. Doporučujeme očistit tlakem čisté vody a případné skvrny odstranit přípravkem CTX-75 - odmašťovač bazénového příslušenství. POZOR na poškrábání lamel - pokud nebude lamela hladká, může se na ní držet řasa.
  • Lamelové navíjení: Je nutné jej pravidelně používat - to znamená denně zakrývat hladinu minimálně na večer, kdy se v bazénu již nikdo nekoupe. Je to z důvodu ochrany hladiny i zaručení životnosti navíjení, aby nedocházelo ke zvýšené koncentraci Cl v bazénové vodě v prostoru návinu, kde není zajištěno stálé proudění vody. Nerezové části navíjení doporučujeme průběžně ošetřovat a čistit pomocí čisticích prostředků k tomu určených (čištění a leštění nerezových materiálů bazénů, používají se na nerezové materiály, které jsou zoxidovány z důvodu prostředí s pH nižším než 7 a na zašlé či znečištěné anorganickými a organickými nečistotami). Po ošetření čističem se doporučuje nakonzervovat nerezový materiál některým přípravkem na ošetření nerezu, např. Silichromem. Ložiska mají tukovou náplň pro celou dobu jejich životnosti. Pokud bude životnost ložisek delší než 2 roky, je nutné tukovou náplň vyměnit nejpozději v tomto termínu, tedy po dvou letech. Výměna mazacího tuku v převodovce pohonu se provádí po 9 000 hod nebo dvou letech podle toho, která okolnost nastane dříve.
  • Zazimování: Základním pravidlem je, že při mrazu se nikdy nesmí s lamelami manipulovat. Lamelové krytí u venkovních bazénů se buď nechává rozvinuté na hladině bazénu, voda se chemicky ošetří, odpojí se el. napájení motoru navíjení, aby nemohlo dojít k jeho náhodnému spuštění a motor se případně odmontuje a zakonzervuje na zimu (nesmí být nikdy zaplaven). Doporučuje se navíc celý bazén i s lamelovým krytím překrýt levnou zimní plachtou jako ochranou před spadem listí a jiných nečistot, které mohou zabarvit lamely. Druhou variantou je, že se lamely navinou na válec, odpojí se veškeré el. napájení a celý návin rolety se překryje igelitovou nebo zimní bazénovou plachtou.

Příklad technických údajů:
Napěťová soustava 1AC+PE+N, 230 V, 50 Hz, instalovaný příkon 70 W, jmenovitý proud 1 A, stupeň krytí IP 55, elektromotor 24 V DC, ekvivalentní hladina hluku nepřesahuje 70 dB(A)

II. Bezpečnostní bazénové kryty

Jsou robustní, mimořádně spolehlivé a bezpečné, zabraňují znečištění vody (voda na krytu automaticky odteče při jeho otevření, spadané listí a jiné nečistoty jsou automaticky zachyceny do speciálního vaku), zvyšují teplotu vody o 2 - 6°C (tepelné ztráty při použití těchto krytů jsou nižší než u většiny ostatních krytů). Lze je instalovat na většinu bazénů a krycí fólie se dodává v různých barvách.



Stejně jako u lamel může být navíjení nad úrovní nebo pod úrovní hladiny.


Bazénové bezpečnostní kryty mají bezpečnostní zámky proti samovolnému otevření krytu a lze je dodat ve třech základních provedeních podle typu pohonu:

  • automatické - hydraulické, které umožňují rychlé a snadné otevírání stiskem tlačítka, např. bazén dlouhý 8 m je otevřen nebo zavřen během 40 vteřin. Síly jsou přenášeny hydraulicky bez možnosti kontaktu s elektrickým proudem. Tlakové ventily udržují kryt v uzavřené poloze, tlak pro pohon motoru lze regulovat. Hydromotory mohou být vzdáleny až 100 m od bazénu.
  • poloautomatické umožňují snadné otevření i zavření krytu během 1-2 minut zavíracím mechanismem s manuálním pohonem. Lze je snadno transformovat na automatický - hydraulický typ pohonu.
  • ruční, kdy kryt bazénu je bezpečně veden v pojezdových lištách a umožňuje jeho snadné zavření (tažením za ovládací šňůry), resp. otevření (ručním ovládáním navijáku krytu) během několika minut s minimální námahou. Lze je snadno transformovat na poloautomatický nebo automatický typ.

 
 
Reklama