Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinný bazén - věrný přítel (IV)

V předchozích článcích (I, II, III)o rodinných bazénech jsme se zaměřili na problematiku dispozičního řešení jak v interiéru obytného objektu, tak venku pro sezónní koupání, zmínili jsme se o zákonech, vyhláškách a normách, které se nás budou při návrhu bazénu pro klienta týkat a nyní se podíváme, z jakého materiálu se mohou privátní bazény budovat a jak by měla volba uvažovaného využití a obsah peněženky klienta ovlivňovat výběr vhodného materiálu.


Obr.1 - Nafukovací bazén
Nejlevnější verzí bazénků na zahradu jsou přenosné dětské nafukovací nebo skládací bazény, které se prodávají ve většině hračkářství či ve sportovních potřebách. Jde o konstrukce převážně kruhového půdorysu, průměru od 1 m do cca 3 m, s hloubkou vody 20 - 40 cm. U nafukovacích bazénků je materiál PVC v kvalitě jako u nafukovacích kruhů na plavání, u skládacích bazénů textilie s PVC nebo PE potahem natažená na nosných trubkách skládací konstrukce.

Tyto bazénky jsou v cenové relaci řádově set korun, k jejich postavení není potřeba odborné pomoci, pouze kus rovného pozemku a zdroj vody k napuštění. Bazén určitě udělá velkou radost dětem pro dovádění, k ničemu jinému není určen. Konstrukce těchto bazénů nejsou nijak stabilní, což dokazují šoty v pořadech typu "Tak neváhej a toč!" nebo "Natoč to!". Nedá se uvažovat ani o dlouhé životnosti (cca 1 - 2 sezóny), ale při opatrném zacházení mohou vydržet i déle (autor vlastní takovýto nafukovací bazén již přes 10 let). Protože voda v bazénu není upravována ani čištěna, vydrží jen krátkou dobu a musí se často měnit. Bazénky jsou ale malokapacitní, s obsahem 100-400 l (tedy cca 1-4 koupací vany), a proto výměna vody nedělá potíží - lze ji ještě bez problémů použít k zalévání zahrady, protože není chemicky upravována.



Obr.2 - Venkovní fóliový bazén
Fóliové bazény představují v současné době nejběžnější typ zahradního bazénu. Jedná se o typové bazény převážně kruhového, oválného nebo osmičkového tvaru, některé firmy dodávají i fóliové bazény obdélníkové nebo i zcela nepravidelného složitého tvaru. Cenově představují tyto bazény poměrně rozsáhlou škálu, od nejlevnějších za cca 8 - 10.000,- Kč kruhové s průměrem 3 m, až po "fóliové giganty" v ceně několika set tisíc korun. Tyto bazény již představují objekt s pevným umístěním. I když některé kruhové bazény lze instalovat na povrch, běžně se provádí konstrukce zcela nebo částečně zapuštěné do země.

Výstavba foliového bazénu bývá poměrně rychlá: Do připraveného výkopu se na podkladní drenážní štěrkovou vrstvu vybetonuje základová deska a na ni se již montuje bazén. Nosnou část stěny tvoří povrchově upravovaný plech, na který se natahuje PVC fólie povrchu bazénu. Zvenčí se stěny zasypají suchou betonovou směsí při současném postupném plnění bazénu vodou. Pak už jen upravit terén kolem bazénu a můžeme se koupat. Postavení bazénu však vyžaduje určitou zručnost - přesné osazení základní prvků konstrukce na dokonale rovný betonový povrch a řádné vypnutí fólie, aby netvořila na dně a stěnách "varhánky". Proto se vyplatí montáž svěřit odborné firmě - nejlépe té, od které bazén kupujete, aby bylo možné uplatnit i případné reklamace.

Vzhledem k objemu vody, který je v takovémto bazénu - od 8 do několika desítek m3, je nutné mít k bazénu i úpravnu vody včetně chemické úpravy a vyřešen výměnný systém v bazénu. O tom ale až v části "Technologie bazénů".

Bazény laminátové představují bazény již předvyrobené, které se osazují na místo již zhotovené z výrobny - u rodinných bazénů vcelku. Pro možnost dopravy je velikost omezena na šířku 3,5 m. Větší bazény se pak sestavují z jednotlivých panelů. Laminátové bazény se u nás vyráběly i ve velkých velikostech jako bazény veřejné.

Technologie laminátových bazénů se používá již několik desítek let. Lamináty se vyrábějí prosycováním skleněné tkaniny nebo skleněné rohože polyesterovou pryskyřicí v několikanásobné vrstvě. Laminát má dobré mechanické vlastnosti, je stálý při teplotách - 40 až do + 100 °C. Je odolný proti většině chemikálií, které se používají při úpravě a desinfekci vody. Dá se snadno probarvovat a tak nejsou drobné škrábance na první pohled viditelné. Výroba laminátových bazénů je ale poměrně pracná, je nutné mít dopředu vyrobenou formu (kopyto), do které se provádí laminace. Proto jsou rozměry bazénu již předem dány výrobcem. Pracnost výroby se pak odráží i v ceně výrobku. Snad proto je znát již částečný ústup od tohoto materiálu, který je vytlačován novými progresivnějšími materiály.

Bazény polypropylénové - tvoří novou řadu plastových bazénů samonosných, převážně vyráběných u výrobce a dopravovaných k zákazníkovi v hotovém stavu. Tento typ bazénů částečně nahrazuje bazény laminátové pro jejich jednodušší výrobu a tím i možnost širšího rozšíření - polypropylénové bazény jsou svářeny i v tuzemsku a nejsme odkázáni jen na přímý dovoz. Tuzemský výrobce je schopen částečně zákazníkovi vyhovět v jeho požadavcích na tvarové změny bazénu od daného standardu.


Obr.3 - Betonový bazén ve výstavbě
Bazény betonové - představují standardní řešení pro bazény do interiérů i venkovních prostor. Dobře provedený betonový bazén má téměř neomezenou životnost, srovnatelnou s životností celé stavby domu. Výroba na místě umožňuje volbu libovolného tvaru, hloubky, sklonu dna i případné zálivy, podvodní sezení apod. - vše podléhá potřebě zákazníka a fantazii architekta, který daný interiér nebo venkovní plochu navrhuje. Umožňuje osazení libovolné doplňkové technologie atrakcí. Nevýhodou je pak vyšší pořizovací cena bazénu (3.500,- až 5.000,- Kč/obestavěný m3 prostoru), velká pracnost a i poměrně dlouhá doba výstavby daná technologickým procesem tvrdnutí betonu před další povrchovou úpravou.

Betonové bazény se zhotovují vyléváním z tzv. vodostavebného betonu, kde je vodostálost konstrukce zajišťována plastifikátory a celým technologickým postupem zhotovení vany s ošetřením všech pracovních a příp. dilatačních spár. Do bednění před vylitím betonové směsi se osazuje železová výztuž i veškeré prostupové kusy pro cirkulaci vody v bazénu, vodní atrakce a doplňky.


Konečná konstrukce betonového bazénu pak vyžaduje ještě provedení povrchové úpravy.
O té si však povíme něco v příštím pokračování (v pátek 12.7.).

 
 
Reklama