Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Nové zelené úsporám zbývají stovky milionů

Možná až 900 milionů korun by mohlo zbýt v programu Nová zelená úsporám, pokud se nezrychlí čerpání peněz.

Státní fond životního prostředí (SFŽP) k 9. září přijal 1808 žádostí o dotaci za 330 milionů, rozpracovaných žádostí má přes 1200. Celkem je v programu pro letošek připraveno 1,9 miliardy. Uvedl to dnes šéf fondu Petr Valdman na tiskové konferenci aliance Šance pro budovy. Fond se snaží potenciálním žadatelům program zatraktivnit a zlehčit vyřizování žádostí.

O program je podle Valdmana zájem i přesto, že je vyčerpáno méně peněz, než se původně očekávalo. "Pořád věříme, že se vyčerpá celá alokace. Když se vyčerpá jen jedna miliarda, žádné neštěstí to není, peníze zůstanou k dispozici pro další výzvy," uvedl. Lidé mohou žádosti podávat do 31. října.

Podle průzkumu aliance mezi projektanty a energetickými specialisty se chystají žádosti za dodatečných 600 až 700 milionů korun. Stačí mít hotový projekt, renovovat se může až příští rok na jaře. Právě dlouhá doba vyřizování žádostí v minulosti mnohé odrazovala. Pokud je ale nyní žádost v pořádku a není třeba ji doplňovat, fond tvrdí, že ji zpracuje za dva týdny.

Pokud by se peníze z programu nevyčerpaly, uvažuje se o přesunu například do další výzvy na zateplení bytových domů. Podle Valdmana se může i prodloužit nynější výzva nebo vyhlásit druhá na rodinné domy. "Variant je celá řada. Opravdu záleží na tom, jakým způsobem se bude vyvíjet trh s emisními povolenkami a kolik bude mít ministerstvo životního prostředí k dispozici pro příští rok," uvedl.

Fond chce také pořádat od září semináře pro veřejnost v 28 větších městech po celé republice. Fond v červenci zjednodušil podmínky, například tím, že snížil množství podkladů pro podání žádostí a zvýšil podporu na přípravu projektu. Nyní nabízí i bezplatný poradenský servis. Žadatelům s podáním žádosti mohou pomoci zaměstnanci fondu na 14 krajských pobočkách každé pondělí a středu.

 
 
Reklama