Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na začátku ledna začne další vlna Nové zelené úsporám

Další státní podpora na zateplení a rekonstrukci rodinných domů bude vyhlášena už v prvních lednových dnech. Podmínky dalšího programu Nová zelená úsporám zatím MŽP přesně nestanovilo.

Podle mluvčího Matyáše Vitíka by nicméně měly být až na drobné technické detaily totožné s těmi předchozími. "Program bude vyhlášen začátkem ledna. Zpočátku bude financován z emisních povolenek, tak jak byl naplánován od začátku. V první fázi se počítá zhruba 1,9 miliardou korun," řekl Vitík.

Nová zelená úsporám by měla až do roku 2020 poskytnout dotace v celkové odhadované výši 27 miliard korun. Právě rekonstrukce rodinných domů a snižování jejich energetické náročnosti byly podle předběžných odhadů nejčastějším důvodem žádostí v předešlém stejnojmenném programu.

Nová zelená úsporám 2013 trvala od poloviny srpna do 20. prosince a z jejího účtu se vyčerpala téměř celá jedna miliarda. Program byl přitom prodloužen od konce listopadu. Na účtu totiž zbývalo zhruba 80 milionů i kvůli tomu, že někteří žadatelé nedodali všechny podklady a jejich žádosti byly vyřazeny.

Kritici poukazovali na to, že mezi starou Zelenou úsporám a Novou zelenou úsporám 2013 byla prodleva a nejistota a stavebníci nemohli plánovat. Program zatěžovala také větší administrativa a nedostatek odborníků na energetické audity. Nová zelená úsporám 2013 tak podle některých znalců pozitivně ovlivní stavebnictví až v příštím roce.

První Zelená úsporám v letech 2009 až 2012 podporovala třeba zateplování rodinných a bytových domů, výstavbu v pasivním energetickém standardu, instalace nízkoemisních zdrojů na biomasu, účinných tepelných čerpadel a solárně-termických systémů. V roce 2010 byl program rozšířen i na oblast úspor energie v budovách veřejného sektoru. Vyplaceno bylo 20,2 miliard korun pro 75 tisíc žádostí. Program však provázely spory u některých odmítnutých žádostí.

 
 
Reklama