Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda schválila Novou zelenou úsporám s dotacemi 27 mld. korun

Vláda dnes schválila program Nová zelená úsporám, který byl měl do roku 2020 poskytnout dotace v celkové odhadované výši 27 miliard korun.

Plynule tak naváže na stejnojmenný program, jenž začal letos v srpnu. V rámci něj lidé žádají o dotace na zateplení rodinných domů. Podle ministerstva životního prostředí (MŽP), které návrh předložilo, by program měl podpořit i zaměstnanost.

Nová zelená úsporám podrobně

MŽP také očekává do konce letošního roku podíl výnosu z emisních povolenek, který bude určen pro Novou zelenou úsporám, ve výši 1,2 miliardy korun.

Vláda schválila dokumentaci Nové zelené úsporám pro další léta a podle Rusnoka sladila i jeho působení s unijním dotačním programem Jessica, protože z evropských peněz nemohou být podporované dva podobné programy. Pro Jessicu je připraveno 609,9 milionu korun. Sladění programů se před volbami stalo jádrem sporu mezi MŽP a ministerstvem pro místní rozvoj.

Podivínský se proto podle svých slov dohodl s ministerstvem pro místní rozvoj, že panelové nebo nepanelové bytové domy a objekty veřejné služby nebudou do roku 2015 podporované ze Nové zelené úsporám. Po roce 2015 o jejich eventuálním zapojení rozhodne vláda. S ministrem pro místní rozvoj Františkem Luklem má Podivínský uzavřít příští pondělí dohodu.

 
 
Reklama