Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řešení pro komfortní vnitřní prostředí

Hodnotu obytné budovy určuje vedle použitých materiálů nebo její energetické náročnosti i úroveň vnitřního mikroklimatu. Nejde jen o to dům vytopit či vyvětrat, jde o to udělat to tak, abychom dosáhli co nekvalitnějších parametrů vnitřního prostředí.

Kvalita vnitřního mikroklimatu v obytných prostorách má podstatný vliv na to, jak spokojený život žijeme. Nároky obyvatel přirozeně rostou a již málokdo se spokojí pouze s tím, že má doma teplo. Při výběru systémů TZB se proto mimo jiné zajímáme o hodnoty parametrů, které mají dopad na úroveň prostředí, ve kterém trávíme významnou část svého života.

Tento trend nemohou nechat bez povšimnutí výrobci komponentů TZB. Snaží se své výrobky navrhovat tak, aby splňovaly čím dál náročnější požadavky trhu. Dobrým příkladem budiž společnost Zehnder, na jejímž stánku bylo v průběhu letošního Aqua-thermu možné spatřit spoustu řešení, která kromě toho, že jsou nejen účelná (ve smyslu, že plní funkci, pro kterou jsou určena), poskytují zákazníkům i záruku, že s jejich instalací udělají něco pro kvalitu svého vnitřního prostředí.

Obchodní zástupce společnosti Zehnder, Ing. Miroslav Váša, ve svém v rozhovoru s Ing. Dagmar Kopačkovou, Ph.D., ředitelkou portálu TZB-info, vyzdvihuje právě tento aspekt. Výrobek může mít skvělý design, ale pro zákazníka by mělo být rovněž důležité, jak snadná či obtížná je jeho běžná údržba, v případě otopných těles odstraňování usazeného prachu. Může se to jevit jako detail, ale kdo má doma alergika, ten ví své.

Obsah rozhovoru se dotýká také oblasti větrání, tedy témata, které je dosud u tuzemských bytových staveb poněkud opomíjeno. Nicméně s nástupem pasivního standardu nabývá na významu, na což reagují i investoři a koncoví zákazníci. Zehnder má pro ně připraveno řešení, které spojuje funkci větrání s rekuperací tepelné energie, kterou lze výhodně použít na vytápění či chlazení. V zimním období sníží potřebu vyráběného tepla a v létě pomůže udržet v bytových prostorách příjemné teploty i během tropických dnů.

 
 
Reklama