Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplá voda tehdy, kdy ji potřebujeme

Teplou vodu připravujeme standardně dvěma možnými způsoby, průtokovým ohřevem nebo přípravou v zásobníku teplé vody. O tom, že i v této poměrně probádané oblasti lze dosáhnou významného technologického pokroku, nás přesvědčil tradiční český výrobce DZ Dražice.

Na stánku Družstevních závodů Dražice jsme se v rámci veletrhu Aqua-therm Praha 2016 potkali s vedoucím tuzemského prodeje, Ing. Jaroslavem Olivou, čehož jsme využili k seznámení se s novinkou ve firemní produkci středočeského výrobce, ohřívačem vody vybaveným funkcí SMART, který byl na trh uveden ve druhé polovině loňského roku.

Tato inovace reaguje na skutečnost, že i sebelépe izolovaný zásobník má tepelné ztráty, a pokud tedy vodu ohřejeme v době, kdy ji nutně nepotřebujeme, o část draze nakoupené energie přicházíme. K omezování těchto ztrát napomáhá moderní elektronika. Řídící jednotka analyzuje spotřebu v domácnosti a podle ní upravuje režim přípravy teplé vody, kterou tak máme k dispozici v době, na kterou jsme zvyklí, a v množství, na jaké jsme zvyklí. Funkce SMART navíc umožňuje dálkové ovládání přes mobilní aplikaci, takže stačí mít v telefonu nebo tabletu nainstalovánu příslušnou aplikaci a uživatel dokáže v předstihu do nastavení zásobníku zasáhnout a přichystat si tak dostatek teplé vody i mimo obvyklé časy.

Díky tomuto tzv. inteligentnímu řízení výroby teplé vody dochází ke snížení energetické náročnosti procesu, díky čemuž se dražické výrobky posunuly v pomyslném štítkovém žebříčku zas o trochu výše. Ty nejlepší splňují kritéria pro zařazení do třídy B, či dokonce A.

 
 
Reklama