Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Užiteční pomocníci od Testa

Měřicí přístroje se staly nezbytným vybavením profesionálů působících ve všech oborech TZB. Jednou z firem, které se na tuto oblast soustředí, je společnost Testo. Ve svém sortimentu má vedle termokamer i zařízení pro měření teploty, vlhkosti, rychlosti proudění nebo tlaku, či analyzátory spalin.

Na tyto výrobky jsme se v průběhu Aqua-Thermu Praha 2016 zašli podívat na stánek Testa a využili přítomnosti obchodního zástupce firmy, Jana Tomišky. Natočili jsme s ním reportáž o novinkách, na které výrobce lákal do své expozice zájemce z řad odborníků i běžné návštěvníky veletrhu – chytré sondy, analyzátor spalin Testo 330i a termokamera Testo 869.

Měřit znamená shromažďovat informace o stavu a vývoji měřených veličin, čímž získáváme jednak vstupní data, na základě kterých lze upravovat či ovlivňovat funkci systémů, a dále nám změřené hodnoty poskytují zpětnou vazbu o účinnosti prováděných zásahů.

Nejnovější výrobky jsou vybaveny komunikací přes bluetooth a ovládají se buďto telefonem nebo tabletem s operačním systémem Android nebo iOS. Měření se tak postupně stává nejen přesnějším, ale i jednodušším a dostupnějším, k čemuž přispívají rozsáhlé možnosti zpracování získaných dat.

Jen bychom neměli zapomínat, že díky uživatelské přívětivosti současných modelů dnes sice může měřit každý, ale zasahovat do systémů by měl jen ten, kdo dokáže dohlédnout důsledků svého počínání. Zmiňuji to proto, že očekávání Evropské komise promítnuté do požadavku zavést povinné měření spotřeby tepla v objektech hromadného bydlení naráží na neschopnost obyvatelstva správně identifikovat, co jim měřené hodnoty sdělují, a proto je výsledkem přesný opak energetických úspor.

 
 
Reklama