Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Superstar mezi studenty jsou zedník, truhlář a kameník

Nedostatek zručných řemeslníků je v poslední době doslova alarmující a nedokáže jej pokrýt ani zapojení zahraničních pracovníků. Schopný česky hovořící řemeslník tak má stále častěji zaručen nadstandardní příjem a jistou práci na dlouhé měsíce dopředu.

Na podporu a rozvoj zájmu o studium takových oborů se konal již 21. ročník soutěže řemesel SUSO, ve které se utkaly desítky mladých studentů ze středních škol z Česka, Slovenska a Polska. Finále proběhlo v rámci veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO Letňanech.

O vítězi finále se rozhodlo v rámci teoretického testu a praktické části zhotovení výrobků za pomocí exkluzivních materiálů dodávaných partnerskými společnostmi. Ty soutěž obohacují o nové technologie a s tím spojenými úkoly, se kterými se museli soutěžící vypořádat. Slavnostní ceremoniál a finálové kolo proběhly za účasti Jakuba Koháka a mnoha dalších hostů, kteří vyhlášení výsledků provázeli.

Výsledky:


Zedník
1. místo - Wierzbicki Pawel, Kamil Satarowski (CKZiU nr 1 Raciborcz)
2. místo - Landa Jakub, Žucha Matěj (SPŠ strojní a stavební Tábor)
3. místo - Štefan Luzar, Daniel Moravec (SOŠ stavebná, Nitra)

Truhlář
1. místo - Sedlář Marek, Dušek Lukáš (SOU Hluboš)
2. místo - Martin Dacho, Viliam Púček (SOŠ drevárska, Spišská Nová Ves)
3. místo - Kaščák Martin, Beneš Dominik (Střední škola řemeslná, Jaroměř)

Kameník
1. místo - Lukáš Středa (AKADEMIE - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou)
2. místo - Lucie Petříčková (AKADEMIE - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou)
3. místo - Kristýna Cvejnová (SPŠ kamenická a sochařská, Hořice)

V rámci soutěže měli studenti možnost pracovat se špičkovými materiály partnerských firem a obohatit se o praktickou zkušenost. Motivací soutěžícím byli pak zajímavé ceny a prestižní ocenění v konkrétním soutěžním oboru.

Letošní finále oslavilo dvacetiletou spolupráci s generálním partnerem, společností Wienerberger, cihlářský průmysl. „Kvalita zdění Porotherm byla v podání soutěžících vynikající, porotcování tak bylo opravdu velmi velmi obtížné,“ sdělil Daniel Uskokovič, porotce disciplíny Porotherm a dodal: „Je radost vidět, jak to tihle budoucí zedníci zvládají. Tyhle momenty jsou důležité jak pro nás jako generálního partnera, tak i pro ně, kteří stojí na začátku své kariéry.

Novým partnerem se letos stala společnost Schiedel, výrobce komínových systémů. Zadání pro účastníky finálového kola soutěže si připravila také společnost Heluz, která podniká v oblasti broušených cihel. Hlavním partnerem soutěže byl také Magistrát hlavního města Prahy.

Všechny partnerské společnosti vnímají spolupráci jako jedinečnou příležitost budovat své renomé a učit budoucí profesionály pracovat se svými technologiemi. Vychovávají si tak klienty na desítky let dopředu, navíc profesionály proškolené tím nejlepším možným způsobem.

V době přející digitálním technologiím a tzv. měkkým disciplínám klesá zájem studentů o řemeslnické obory. To však paradoxně vede k tomu, že zatímco na trhu práce hledají uplatnění tisíce ’facebookových specialistů’, sehnat kvalitního řemeslníka je prakticky nemožné. Takoví lidé mají a vždy budou mít práci jistou, v posledních letech i velmi solidně zaplacenou a navíc si mohou celý profesní život užívat jedinečného pocitu, že jejich práce má smysl a jsou za ní hmatatelné výsledky,“ říká manažer soutěže David Surmaj.

Soutěž vznikla v roce 1996 jako doprovodný program ke stavebnímu veletrhu FOR ARCH. Jejím smyslem byla od počátku podpora řemesla nejenom v České republice. Formou popularizace stavebních řemesel se tak snaží zvýšit zájem žáků základních škol o stavební řemeslné obory na straně jedné, na straně druhé zainteresovat podnikatelskou sféru a společně s odbornými školami vybudovat ve všech regionech ČR základnu pro výběr budoucích kvalifikovaných řemeslníků.





Více informací naleznete na www.suso.cz

Hlavní partner finále: Magistrát hlavního města Praha
Generální partner: Wienerberger, cihlářský průmysl a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ s.r.o.
Schiedel, s.r.o.
LB Cemix, s.r.o.
HELUZ cihlářský průmysl
Štátny inštitút odborného vzdelávania
Hlavní partner oboru truhlář: HOUFEK a.s.
VIP Partner: Ramia
Partneři: DeWalt
Mafell
Odborný partner oboru truhlář:VOŠ a SPŠ Volyně
Asociace malých a středních podnikatelů ČR
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář:Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář:Truhlářský portál
Stolaři-truhláři.cz
Mediální partneři:České stavby, Český rozhlas, Build Info, Deník, Učitelské noviny
Záštita: MŠMT, MPO, MHMP, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN, AMSP ČR