Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební veletrh Brno 2016

Víkendové čtení od našeho kolegy, vedoucího moravské redakce sesterského portálu ESTAV.cz, který využil pozvání Cechu topenářů a instalatérů České republiky na Stavební veletrh IBF Brno 2016.

František z Assisi
„Kdo pracuje rukama, je dělník. Kdo pracuje rukama a hlavou, je řemeslník. Kdo pracuje rukama, hlavou a srdcem, je umělec.“

Ve dnech 20. a 21. dubna jsem využil pozvání Cechu topenářů a instalatérů České republiky na Stavebním veletrhu IBF Brno 2016. Protože to byla pro mě nová zkušenost, využil jsem přítele zvaného Google a trochu se zorientoval. Mám rád ve věcech jasno a analytickým způsobem se prokousávám od pojmů k obsahu jednotlivých slov a jejich spojení. Z věcí, které se jeví často banálně a suchopárně, se tak občas stane malé dobrodružství.

Cech, nádherný výraz pocházející ze středověku a raného novověku, který byl symbolem profesního sdružení řemeslníků a obchodníků. Dohlížel na jakost a ceny práce a výrobků, kvalitu členů, výchovu učedníků s konečnou mistrovskou zkouškou. Velmi rozumné dědictví.

Cech topenářů a instalatérů je autorizované společenství otevřené pouze kvalitním firmám. Jeho členem jsou ti, kteří si místo v tomto společenství zaslouží. Jsou to topenářské a instalatérské firmy, výrobci, dovozci, prodejci a školy. Co mají společného? Váží si svojí práce, svých výrobků, svých klientů. Technický support je samozřejmostí stejně jako dodržování technologií, norem, uzancí a hlavně vysoká profesionalita. Stejně tak je samozřejmostí výchova a vzdělávání budoucích profesionálů, zapracovávání nových zaměstnanců. To vše pod vedením odborníků, s praktickými dílnami a odbornou literaturou. Snad se zde, po zlatokopeckých časech, kdy tyto všechny atributy vypadaly „nadbytečně“, blýská na lepší časy. Hurá! To je dobrá zpráva. A dobré zprávy se musí šířit, těch není nikdy dost.

Pochopitelně, je třeba celou věc udělat stravitelnou, protože zatím pořád ještě přežívá v povědomí národa českého, že všichni musí mít mobil, auto, notebook a některou z mnoha škol, která nám dává pouvoir k přelézání plotů v rezidenčních čtvrtích s nabídkou všeho, co lze prodat. Je to hezky vymyšleno, výmluvnost zvedla svoje stavidla a telefon nezmlkne ani ve chvílích odpočinku, každý jeden si chce zasloužit svoji gáži. Kdo ale bude pracovat rukama, až vám umře vodovodní kohoutek nebo se vám samým smutkem rozpláče přívod či odpad pračky, umývadla, vany nebo myčky. No, a tady se bude hodit ta dobrá zpráva. Je čas vzít věci do ruky jak obrazně, tak doopravdy. To „obrazně“ znamená veškerý výchovný proces a následná profesionalita v práci, s veškerou dostupnou podporou. No a vzít věci do rukou doopravdy? To je ten proces, který zastaví tekoucí vodu, když téct nemá a pustí vodu, když téct má. Upevní radiátor, umyvadlo, WC, vymění šroubení, hadičky, fitinky, kroužky, těsnění, zašroubuje, svaří, obrousí. No prostě vše, k čemu jsou třeba ty ztracené a znovu nalezené zlaté ručičky. Toto při nejlepší vůli mobil, notebook a halda planých řečí nevyřeší. Maximálně dotyčný manažer zavolá toho, kdo tyto ruce má a udělá, co je třeba. Jen se bojím, aby deset renomovaných manažerů neřídilo jedny zlaté ručičky. To jde pak o život. Všem! Jde o to vzít věci do svých rukou, vzít za práci. Máme na to moc krásný hovorový výraz – „vzít do teplejch“ – a najde vám ho i ten strejda Google. Tak to asi bude pravda. No a jak toto všechno dát ve známost, jak to vybubnovat na náměstí? Možností je mnoho a jednou z nich je platforma k tomu účelu určená, Stavební veletrh IBF Brno 2016. Konkrétní místo činu – pavilon P.

Den první 20. 4. 2016

Prošel jsem si celý pavilon, abych věděl, co mohu očekávat. Jeden z větších stánků v čele poskytoval útočiště Cechu topenářů a instalatérů České republiky, pod jehož záštitou se odehrávala část akcí a doprovodných programů. Okolo byly stánky dalších společností, které jsou členy cechu, popřípadě společností se stejným zaměřením, přednášková část se sezením, promítací plochou a pódiem a v zadní části u stěny pracovní ponky, pracovní kóje jako simulace částí koupelen a WC, pro soutěžní klání a přehlídku zručnosti studentů.

Jiří Tesák, člen prezídia CTI ČR, představuje značku „Kvalita Garantovaná CTI ČR“
Jiří Tesák, člen prezídia CTI ČR, představuje značku „Kvalita Garantovaná CTI ČR“

Ve 13 h se na stánku CTI odehrál slavnostní křest značky „Kvalita Garantovaná CTI ČR“, která bude udělena v oblasti vytápění, chlazení, vzduchotechniky, zdravotně-technické instalace, měření a regulace, obnovitelných zdrojů a vzdělávání. Je to jakýsi pomyslný etalon. Tímto označením vám výrobek jasně oznamuje, že byl posouzen CTI, jako nezávislým arbitrem a je zárukou pro koncové zákazníky. Značka „Kvalita Garantovaná CTI ČR“ byla představena panem Jiřím Tesákem, členem prezídia CTI ČR, vedoucím sekce Podporovaných produktů na Stavebním veletrhu v Brně, stánek CTI ČR. Její slavnostní uvedení do života proběhlo za přítomnosti zvaných, a hlavně za přítomnosti šampaňského. Lehce zkropená značka a nezbytný přípitek symbolizují závěr ceremoniálu.

 

Vydal jsem se omrknout některé členy i nečleny CTI a něco se dovědět. První výstavní stánek, který mi padl do oka, byl pestře oděný FV PLAST a.s. Je to výrobce plastových trubek, tvarovek a armatur pro rozvody vody, vzduchu, rozvody ústředního a podlahového vytápění, z materiálů PPR, PE-RT a PE-Xa. Dodává kompletní řešení rozvodů vody a vytápění v rezidenční průmyslové výstavbě, systémy pro podlahové topení, systémová řešení primární části geotermálních tepelných zdrojů, potrubí pro infrastrukturní rozvody. Společnost je 25 roků na trhu a 70 % produkce směřuje do zahraničí. Jednotlivé barevné panely simulovaly užití komponentů a dělily sortiment podle okruhů využití.

Barevně strukturované předváděcí panely společnosti FV PLAST a.s.Barevně strukturované předváděcí panely společnosti FV PLAST a.s.Barevně strukturované předváděcí panely společnosti FV PLAST a.s.

Velmi zajímavý stánek byl zároveň exponátem u společnosti GRUNDFOS s.r.o. Co do počtu zaměstnanců a vyrobených kusů čerpadel se GRUNDFOS řadí mezi největší světové výrobce v tomto segmentu. V jeho sortimentu najdete oběhová, ponorná i kalová čerpadla, domácí vodárny, průmyslová čerpadla, čerpadla pro vodohospodářské aplikace, dávkovací čerpadla a jejich příslušenství. Stánek byl vlastně přívěs se čtyřmi odklápěcími stěnami, za nimiž se skrývala jednotlivá modelová řešení v reálných souvislostech s využitím komponentů vyráběných společností. Nápadité, přehledné, velmi názorné. Technicky velmi precizně zpracované. Přijedete na jakoukoliv akci, odklopíte stěny a názorné ukázky mohou probíhat. Zahouká siréna, konec akce, „padla“, zavřeme stěny, odjedeme a je uklizeno. Budeme se těšit, nashledanou příště. Skvělé!

Nápaditý výstavní „přívěs“ společnosti GRUNDFOS s.r.o.Nápaditý výstavní „přívěs“ společnosti GRUNDFOS s.r.o.Nápaditý výstavní „přívěs“ společnosti GRUNDFOS s.r.o.

Dále jsem nakoukl na stánky ESL a.s., Cankař a syn ATMOS, Asociace malých a středních podniků a řemeslníků ČR, Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy, Sekce montážních firem CTI ČR, Strojírenský zkušební ustav v Brně, Cech malířů a lakýrníků a tapetářů ČR, Společenstvo kominíků ČR. Čas kvapil a bylo třeba pokračovat v objevné cestě. Nakoukl jsem do pracovního zázemí, kde se chystala soutěž „Učeň instalatér“. Tuto soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Partnerem a odborným garantem soutěže je Cech topenářů a instalatérů České republiky. Organizátorem soutěže je již tradičně Střední škola polytechnická Brno, Jílová, pod taktovkou pana ředitele Andrzeje Bartośe. Soutěž v letošním ročníku měla mezinárodní zastoupení škol z Polska a Rakouska. Její slavnostní zahájení proběhlo večer 20. 4. v Zastupitelském sále Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Pracovní ponky, pracovní kóje jako simulace částí koupelen a WC, pro soutěžní klání.Pracovní ponky, pracovní kóje jako simulace částí koupelen a WC, pro soutěžní klání.
Pracovní ponky, pracovní kóje jako simulace částí koupelen a WC, pro soutěžní klání.Pracovní ponky, pracovní kóje jako simulace částí koupelen a WC, pro soutěžní klání.Pracovní ponky, pracovní kóje jako simulace částí koupelen a WC, pro soutěžní klání.

Tato soutěž byla vyhlášena jako přehlídka zručnosti a soutěžního klání budoucích řemeslníků. Někteří už měli za sebou soutěžní zkušenosti a tréma je rozhodně nezaskočila. Mezi těmito soutěžícími se objevila sympatická mladá slečna, která již obstála v konkurenci, když neoficiálně vyhrála 1. místo v soutěži Pardubického a Královéhradeckého kraje ve stejných disciplínách. Proč neoficiálně? Protože byla do soutěže přizvána na divokou kartu. To ovšem nic nemění na věci, že ukázala záda řadě mužských adeptů řemesla a vytvořila konkurenční prostředí, které vybízí ostatní k lepším výkonům. To je sousto pro pisálka!

INSTALATÉRKA – Diana Petrová, ze SŠORS v ŽamberkuINSTALATÉRKA – Diana Petrová, ze SŠORS v ŽamberkuINSTALATÉRKA – Diana Petrová, ze SŠORS v Žamberku

Kolik jste potkali instalatérek vy? Já zatím ani jednu. Až teď. Jmenuje se Diana Petrová, a studuje SŠORS v Žamberku. Po chvíli ztratila ostych a tak jsem se dozvěděl, že by ráda toto povolání, které je zdánlivě jenom pro silné chlapy, dělala i po ukončení školy. Že jsou tam občas na instalaci těžké zařizovací předměty??? „No tak mi někdo pomůže. Svařování, to už dávno umím, co neumím, to se naučím. Klídek, pohoda, jazz. Tak to má být. Nezbývá, než aby odvážné Dianě štěstí přálo. Možná tento ženský element vnese mezi mladé vlčáky s koženou brašnou přes rameno nový, svěží vítr. Každopádně pro soutěž „Učeň instalatér“ a školy s obdobným zaměřením je to krásný marketingový trhák. Nic není nemožné.

Pro úplnost, samotný závěr soutěže, slavnostní vyhlášení výsledků a předávání cen se konalo následně 22. 4. 2016, v moderních prostorách pavilonu A, takzvané Rotundě. Odborná komise vyhodnotila celkem pět kategorií. Celkovým vítězem se stal zástupce školy z Hradce Králové, Jan Hanák, který si za svůj výkon odnesl pohár (CTI ČR), plaketu Jihomoravského kraje, tablet (E S L, a.s.), sadu baterií (Hansgrohe) a další ceny. Jen těsně za ním byl Josef Bělehrádek ze Střední školy polytechnické Brno, Jílová, p. o. a na třetím místě se umístil Marcel Karola ze Středního odborného učiliště Uherský Brod, Svatopluka Čecha. Jediná soutěžící dívka (naše odvážná Diana) ze SŠORS Žamberk se umístila v silné konkurenci mužů na šestém místě.

Zúčastněné školy z Rakouska a Polska byly zařazeny a hodnoceny ve vlastní kategorii. Poháry pro vítěze si stejně jako v loňském roce odnesli zástupci školy z rakouského Ziestersdorfu.

Den druhý 21. 4. 2016

Od rána proudily davy středních škol a učňovských oborů do areálu BVV. Aby nám omladina nezvlčila a ke stánkům s pivem se dostala co nejpozději, nachystal pro ně Stavební veletrh Brno, CTI ČR, AMSP ČR, SZU, v rámci projektu Roku řemesel 2016 doprovodný program zvaný „Dobrodružství s řemeslem“. Zahájení se konalo v 10:00 hodin a předpokládaný závěr měl být v 15:00 hodin, to vše začínalo a končilo na přednáškovém mole v pavilonu P. Vše moderovala s grácií Mgr. Lenka Solanská. Skupinky studentů dostaly pokyny, itinerář firem a vydaly se plnit úkoly, které jim potom na určených stáncích podepsal zástupce dané společnosti. Pro některé byl problém najít v lidském mraveništi některou z desíti společností. Pro jiné byly problémem úkoly, které byly založeny na drobné zkoušce zručnosti nebo na vědomostním testu. Většinou se podařilo spojenými silami zdolat metu, nepopálit si prsty při svařování plastu, odpovědět na „záludnou“ otázku. „Já mám tu odpověď na jazyku, to jsme si zrovna minulý týden říkali, to bylo to, no to, ne?“ Chvíli jsem se toulal s několika skupinkami rozesmátých budoucích kormidelníků našich řemesel a sledoval jejich počínání. Dvě dívenky z těchto skupinek jsem následně potkal na udělování (losování) výher.

Úkoly při soutěži „Dobrodružství s řemeslem“
Úkoly při soutěži „Dobrodružství s řemeslem“
Vše moderovala s grácií Mgr. Lenka Solanská
Vše moderovala s grácií Mgr. Lenka Solanská

Na moji optimistickou prognózu, že určitě obě vyhrají, pohlížely se značným despektem. Byly ze SPŠ stavební v Lipníku nad Bečvou a obě měly velké plány do života. AutoCAD jim prý nedělá problémy, školu zvládaly v pohodě, jedna milovala matematiku a druhá ji nesnášela, maturita za dveřmi je evidentně neděsila. Pokud to tak bylo opravdu, tak sláva! Další dobrá zpráva, kterou je třeba šířit. A aby těch dobrých zpráv bylo ještě víc, obě dívky si postupně přišly na pódium, kde po krátkém rozhovoru, obdržely vítězné ceny. Říkal jsem to nebo ne? Škola hrou jako od jistého Jana Ámose se opět osvědčila. Den se pomalu přehoupl do svojí druhé poloviny a já jsem odcházel s vírou, že vše do sebe vzájemně zapadá a opět zvítězí tradice zručných rukou společně se zdravým rozumem. Dříve se tomu krásně říkalo FORTEL.

Použité fotografie a části textů – Tisková zpráva CTI ČR
Použité fotografie – ing. arch. Petr Brandejský

 
 
Reklama