Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mluví se znovu o dotacích na fotovoltaiku

Jeho firma byla mezi prvními, které připojovaly FVE na zelený bonus. Stojí za nimi řada referencí na střechách. Přečtěte si rozhovor s Vladanem Marcalíkem, který mimo jiné říká, že baterie v každém domku představují pro jeho majitele stejnou jistotu jako vlastní studna na zahradě.

Redakce: Byl jste výrobcem FV panelů, byl jste mezi prvními, kteří připojovali FVE na zelený bonus. Uvedl jste, že z prvních 200 držitelů licencí na výrobu elektřiny ze slunečního záření je 150 držitelů vašimi klienty. Vidíte již „náladu“ na rehabilitaci FV v ČR? Dát FV místo, které jí v mixu patří a využít plochy střech a fasád, které jsou na to vhodné a nyní „leží“ ladem?

V. Marcalík: Ano. Dojde k tomu. Bylo jasné, že se FV vrátí. Jen chtělo vyčkat. Vše zlé prezentované o FV byly nepravdy jak již dnes vidno. Mnoho mediálních negativ pak bohužel pro objednatele kontraproduktivně vybuzovalo u čtenářů otázky zda-li je FV opravdu „ta zlá součást energetiky“. Hloubavý čtenář pak např. zjistil, že FV tlačí ceny elektřiny a to už od roku 2006 dolů a též např. podporuje stabilitu energetické soustavy-způsobem připojení tj. na koncích energetické soustavy. Čili slovo black-out je stejně mylný stereotyp jako 4D vejce od 3D slepice. Ale k věci.
FV má místo v energetickém mixu a její pozice bude stále výraznější. Už jen pro snadnou opakovatelnost výroby a volné kapacity elektronického průmyslu. Elektronický průmysl je na masovou produkci FV panelů připraven, což už jednou dokázal. A je též připraven na masovou produkci LiFEPO článků-jež s FV souvisí.

Výroba LiFEPO článků je snadno opakovatelná.
Rychle proberu problematiku LiFEPO. Tato technologie nemá nyní žádné materiální limity. Veškeré surovny jsou běžně a masově dostupné. Výroba LiFEPO článků je snadno opakovatelná. Čili v dané chvíli nám chybí pouze výrobní kapacity-sériová výroba. U LiFEPO dojde ke stejnému efektu jako u křemíkových FV panelů (jen připomínám, že za cenu 5.000 Kč v roce 2007 jsme mohli pořídit 50 Wp, dnes je to 320 Wp). U LiFEPO slyšíme stejné omyly jako u FV “je to drahé, je to nenávratné, kdo ví kdy to bude….“.
Dnes víme, že v USA staví Elon Musk a Panasonic linku na výrobu LiFEPo články. Minulý týden pak Elon Musk na konferenci deklaroval, že do 6ti měsíců představí energetický skladovací systém s LIFEPO technologií pro rodinné domy. Jak to zvládne do 6ti měsíců? …..hulvátsky řečeno… z elektromobilů TESLA, které Mr.Elon Musk vyrábí odšroubuje kola, volant, sedadla, uřeže kabinu a kapoty. Pak zůstane to co všichni potřebujeme pro sebezásobení v míře částečné nebo pro sebezásobení úplné. Zůstane baterie LiFEPO článků s balancéry, které můžeme nabíjet přes regulátor v našem případě FV panely. Kruh se uzavřel.
Cena 1 kWh LiFEPO s elektronikou dnes vychází kolem 15.000 Kč. (V Kalifornii dnes již za 3900 Kč/kWh). Mr.Elon Musk deklaroval, že cílem je cena do 20 % ceny stávající tj. 3000 Kč/kWh. Tím se obrazně řečeno otevře Prométheova hůl a lidé dostanou opět „oheň“. FV se prostě nedá tradiční energetikou nijak konkurovat. Důvod je jen jeden - k nabíjení baterií FV panely nepotřebujeme do procesu energetické přeměny vkládat zdroj energie jakým je třeba uhlí, jádro, plyn nebo nafta. U FV odpadl z procesu přemeny energie znatelný finanční náklad - zdroj energie. U FV systému potřebuji pouze technologii, kterou přeměním(nikoliv vyrobím) volnou energii na elektřinu a tu uskladním v LiFEPO bateriích v nichž mám vždy k dispozici 99 % kapacity (u olověných mám k dispozici jen 40 % kapacity např. ze 100 Ah).

Baterie v každém rodinném domku představují pro jeho majitele stejnou jistotu jako vlastní studna na zahradě.
Prostě zachytíme sluneční svit FV panely, kterých instalujeme tolik, kolik budeme potřebovat. Výhodou FV je variabilita. Není kam pospíchat nemusíme ihned instalovat 10 kW. Stačí postupem času uspořené prostředky neprojíst, ale reinvestovat je do vlastního domova. Německo hodlá mít do 2020 veškerou kapacitu z FVE pokrytou bateriemi. Vše nasvědčuje tomu, že to Němci stihnou. Vždyť výstavba 5 MW v bateriích trvá asi 2 měsíce a finální velikost objektu je asi jako tři garáže pro osobní vůz. Jen podotkám, že si stačí 5 MW vynásobit počtem instalačních firem a tím naroste i produktivita instalace……to je důvod proč jsme strašeni black-outy a nestabilitou rozvodné sítě. Ze strany zastánců fosilní energetiky jsou to zákeřné a neférové argumenty, protože každý člověk baží po stabilitě a jistotě, každý je dezorientovaný jakmile nečekaně dojde k přerušení dodávky elektřiny z distribuční sítě. Jenomže baterie v každém rodinném domku představují pro jeho majitele stejnou jistotu jako vlastní studna na zahradě.
Celá DS by se pak změnila v obrovský a solidární akumulátor stejně jako nemocenské pojištění. A taková DS by byla prakticky nezničitelná, protože nelze shodit tisíce bombiček. Ale k vyřazení atomky z provozu dnes stačí dron s 5kg grafitu. Položme si otázku zda-li je nestabilní DS s několika zdroji nebo DS s tisíci zdroji……to jsou důvody proč jsem přesvědčen, že instalace FV panelů má především strategický význam pro každou ekonomiku….obzvlášť za dnešní situace, kdy se Arábii a Africe dějí těžko myslí strávitelné věci.

Redakce: Reagoval jste na článek ohledně přípravy teplé vody fotovoltaikou. Jak takové nyní řešení nyní vychází cenově?

V. Marcalík: Na ohřev teplé vody nepotřebuji 2kWp systém FVE. Stačí mi 1,5kW – 1,8kWp systém složený z 6ks polykrystalických FV panelů.
Cena jednoho panelu je 5.000,- bez DPH. Pak potřebuji chytrý stykač cena kolem 15.000,-Kč…….nebo jen DC relé pak do 6.000,-Kč
Celkem mi to vyjde (s chytrým stykačem) do 65.000,- s DPH, montáží a elektromateriálem.

Redakce: A Váš pohled – potřebuje příprava teplé vody fotovoltaikou dotace?

V. Marcalík: Nepotřebuje. Věta v závěru článku „Takové řešení by pak mohlo být zahrnuto jako alternativa do případné dotační podpory pro solární ohřev teplé vody“ mi přímo „vadí“. Dotace jsou k ničemu, jsem proti nim, protože křiví trh, podporují zlodějnu a lenost - víme, že FT systém se dnes dá pořídit bez dotace za cca 60 tis, ale protože dotace jsou, tak FT systém vychází cca 90 tis a tím pádem 30 tis končí v kapse podnikatele – proto jsem proti dotacím. Opravil bych tedy poslední větu článku. Myslím, že spíš měla znít: „Z výše uvedeného je patrné, že dalšími stereotypními dotacemi podporovat ohřev vody FT kolektory a FV ohřev nikoliv je příklad doslova špatné investice – je nepochopitelně zvýhodňován přežitý systém proti jinému jednoduššímu a nastupujícímu jehož výhodou je, že dotace nepotřebuje.“ V případě dotací pro FT ohřev TUV je porušen princip rovnosti. FV též ohřívá TUV a dotace nemá a myslím, že mohu mluvit za všechny, že z FV byznysu až nikdo ani dotace pro FV nechce. U FV dotace splnily očekávání. FV je dnes životaschopná bez dotací. FV panely budou instalovat ti, kteří FV chápou jako fyzické prožívání energetické revoluce.

Děkuji za Vaše názory. Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D.
 
 
Reklama