Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Izolace – ochrana nebo ohrožení


V uzavřených prostorách trávíme velkou část života, co má nemalý vliv na jeho kvalitu. Budovy mají mnoho funkcí, zajišťují pohodlí, ale především musí být bezpečné. Požáry budov však každoročně přinášejí oběti a obrovské škody. Nepřesné informace týkající se vlastností stavebních materiálů přispívají k tragickým následkům. Je nevyhnutné znát kritéria značení stavebních výrobků.

Můžeme tak poznat, jak se při požáru chová nehořlavá kamenná vlna a jiné izolační materiály.

požár rockwool
 

Tragické následky požárů ČR v roce 2014: *

  • Počet požárů: 17 388
  • Počet obětí: 114
  • Počet zraněných: 1179
  • Přímé škody: 2 198 327 400 Kč

*Statistické údaje Hasičského záchranného sboru ČR

Aby izolace plnily svou funkci, musí těsně, souvisle a v dostatečné tloušťce pokrývat celé povrchy stěn, střech nebo instalací. V případě, že začnou hořet, mohou přispět k rychlému šíření požáru na celý objekt. Toto riziko lze omezit použitím nehořlavé izolace. Kamenná minerální vlna ROCKWOOL je nehořlavý a navíc i protipožární materiál. Je jedním z mála izolačních materiálů odolných proti působení ohně a teplot při požáru, které dosahují až 1000 °C. Je také protipožární bariérou, která znesnadňuje rozvoj požáru a omezuje možnost jeho šíření do jiných částí budovy.

Eurotřída, kouř a hořící kapky

Norma ČSN EN 13501-1 umožňuje zkoumání reakce stavebních výrobků na oheň a jejich klasifikaci podle stejných zásad a kritérií v celé Evropě. Označení eurotřídy lze najít na etiketách mnoha stavebních výrobků. Nejbezpečnější volbou je výrobek z eurotřídy A1, následně A2 a B. Výrobky, které se nacházejí ve třídách C, D, E a F, byly zkoušené v reálných podmínkách (RCT – Room Corner Test), kdy došlo ke vzplanutí a prudkému, téměř výbušnému rozšíření ohně. Statistiky ukazují, že v případě rychlého šíření požáru do jiných místností mnohonásobně rostou materiální ztráty a počet lidských obětí až trojnásobně.

Smrt až dvou třetin obětí požárů nezpůsobuje oheň, ale kouř. Komplikuje řízení záchranných akcí a snižuje schopnost orientace v prostoru. Z toho důvodu musí etikety stavebních výrobků označené eurotřídami rovněž uvádět množství emisí a vývinu kouře. Díky tomuto značení nejenom profesionálové, ale i uživatelé mají možnost identifikovat výrobky, které mohou znamenat potenciální ohrožení. Bez testování je známo, že výrobky s klasifikací třídy reakce na oheň A1 kouř téměř nevytvářejí a výrobky třídy E nebo F ho vytvářejí ve velkém množství. Stavební výrobky zahrnuty ve třídách od A2 do E musí být dodatečně klasifikovány podle plamenně hořících částic, které mohou způsobovat další šíření požáru. Pochopitelně se to netýká materiálů třídy A1, protože tyto nehoří a plamenně hořící kapky nevytváří.

Nehořlavé řešení

Kritérií při výběru tepelné izolace je celá řada. Spolu s výbornými tepelněizolačními vlastnostmi by k těm podstatným a rozhodujícím měly patřit dlouhodobá stálost materiálu, schopnost vzdorovat vlhkosti, paropropustnost, akustický komfort a požární bezpečnost. Zároveň by měl materiál splňovat i náročné standardy na ochranu životního prostředí. Izolace z kamenné vlny ROCKWOOL podstatně snižuje nežádoucí unik tepla konstrukcemi a současně umožňuje domu dýchat. Protože dokáže vzdorovat teplotám přes 1000 °C, chrání samotnou stavební konstrukci před ohněm. Významně tak prodlouží dobu potřebnou na evakuaci osob, což může rozhodnout o záchraně života. Je ideální pro nízkoenergetické i pasivní domy, rovněž pro domy s téměř nulovou spotřebou energie.

Kamenná minerální vlna ROCKWOOL

  • Eurotřída A1
  • Nehoří, taví se při teplotě nad 1000 °C
  • Nepřispívá k šíření požárů
  • Při požáru nevytváří kouř
  • Nezpůsobuje vznik hořících kapek ani částic
 
 
Reklama