Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přirozené požární odvětrání budov hraje důležitou roli v oblasti požární bezpečnosti staveb

Přirozené požární odvětrání budov, přesněji samočinné odvětrací zařízení pro přirozený odvod kouře a tepla hraje důležitou roli v oblasti požární bezpečnosti staveb, stejně jako např. stabilní hasicí zařízení nebo elektrická požární signalizace.

Větrací zařízení pro usměrňování pohybu kouře a tepla usměrňuje kouř a teplo vznikající při požáru ven z budovy a vytváří nad podlahou vrstvu vzduchu bez kouře, čímž zlepšuje podmínky pro bezpečný únik anebo záchranu osob i zvířat, zvyšuje ochranu majetku a umožňuje hašení požáru již v jeho počátečním stádiu.

Větrací zařízení pro usměrňování pohybu kouře a tepla pomáhají:

  • udržovat únikové a přístupové cesty bez kouře,
  • vytvářením vrstvy bez kouře usnadňovat hašení požáru,
  • oddálit anebo zabránit celkovému vzplanutí a tím plnému rozvoji požáru,
  • chránit budovy, zařízení a vybavení,
  • snižovat při požáru tepelný účinek na konstrukční prvky,
  • snižovat škody způsobené zplodinami tepelného rozpadu a horkými plyny.

Konstrukce zařízení pro přirozený odvod kouře a tepla ve formě střešních světlíků, splňují nejen legislativní nároky na jejich funkci v případě požáru, ale navíc i požadavky zákazníků na přirozené denní osvětlení a větrání vnitřních prostor objektů. Samozřejmě že v případě, kdy si zákazník nepřeje využít prosvětlovací nebo větrací funkci světlíků, je možno vyrobit požární světlík se zatemněním.

Společnost PRUNIWERK a.s. je dodavatelem zařízení pro přirozený odvod kouře a tepla, které může být v provedení jako samostatný bodový světlík (typ VAPOR ZOKT klapa), nebo jako otvíravá část obloukového pásového střešního světlíku LUMINAR (typ VAPOR ZOKT okno) (VAPOR = kouř).


PRUNIWERK a.s.
logo PRUNIWERK a.s.

PRUNIWERK a.s. vyrábí, dodává a instaluje hliníková okna, dveře a lehké obvodové pláště (prosklené fasády), střešní světlíky, zařízení pro přirozený odvod kouře a tepla (SOZ, ZOKT, RWA).

 
 
Reklama