Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Požár výškového bytového domu v Londýně

Výškový bytový dům v londýnské čtvrti White City v noci na dnešek zachvátil rozsáhlý požár, který stále není pod kontrolou. Záchranáři do boje s plameny povolali 200 hasičů a 40 hasičských vozů. Evakuace obyvatel je velmi komplikovaná. Příčina požáru domu, ve kterém žije asi 500 lidí, zatím známa není.

Požár Grenfell Tower v Londýně © Donna - Fotolia.com
Požár Grenfell Tower v Londýně © Donna - Fotolia.com

Z fotografií na twitteru je patrné, že požár zasáhl celou 24podlažní stavbu, z oken ve všech patrech šlehají plameny. "Hoří od druhého až po nejvyšší patro," uvedli hasiči na twitteru. Podle britských médií v nich žilo zhruba 500 především sociálně slabších občanů. "Viděli jsme padat trosky z budovy, slyšeli exploze, slyšeli zvuky tříštícího se skla," uvedl zpravodaj BBC s tím, že policie se snaží držet lidi mimo okolí požáru, neboť se obává zřícení budovy. Požár byl v noci podle médií viditelný ze vzdálenosti několika kilometrů.

Poznámka redakce: O vyjádření k možným příčinám rychlého šíření požáru v domě Grenfell Tower jsme požádali Ing. Marka Pokorného, Ph.D., dlouholetého spolupracovníka redakce a specialistu na požární bezpečnost staveb na Fakultě stavební ČVUT v Praze a na Univerzitním centru energeticky efektivních budov (UCEEB):
Možné příčiny vzniku a šíření požáru v bytovém domě Grenfell Tower v Londýně

"Je to velmi rozsáhlý a velmi vážný incident," uvedli hasiči s tím, že na místo povolali velký počet záchranářů. Evakuace je komplikovaná, hasiči pracují v mimořádně obtížných podmínkách a musí nosit dýchací přístroje. Hořet začalo zhruba hodinu po půlnoci místního času (02:00 SELČ). Dům se jmenuje Grenfell Tower, je v něm podle médií 120 bytů a byl postaven v roce 1974, nedávno však prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Příčina ohně, který budovu Grenfell Tower zachvátil, stále není známá, informovali dnes ráno hasiči. Požár podle britských médií propukl ve čtvrtém poschodí budovy na Latimer Road nedaleko čtvrti Notting Hill a během 15 minut se rozšířil do ostatních částí objektu.

Aktuálně 15. 6. 2017: Požár obytného věžáku v Londýně je uhašen

Přes 60 zraněných z hořící výškové obytné budovy převezly sanitky do pěti nemocnic. Oznámila to záchranná služba London Ambulance Service. Podle londýnských hasičů si požár obytné výškové budovy v Londýně vyžádal již 6 životů, počet obětí velice pravděpodobně poroste. Podle očitých svědků někteří lidé uvízli v bytech jako v pasti, byli vidět u oken. Očití svědci také zahlédli v horní části budovy světla, patrně z mobilních telefonů či baterek, uvedla stanice BBC na svém webu a připomněla dřívější prohlášení policie, že evakuace obyvatel dosud pokračuje.

Mluvčí hasičů Dany Cottonová řekla, že hasiči zachránili mnoho lidí z různých poschodí 24podlažní budovy. Nedostali se však dále, než do 19. nebo 20. patra. Hasiči prý byli na místě jen několik minut po ohlášení požáru.

"Bylo žalostné, když jsem viděl blikat baterku nahoře (v hořící budově), odkud se zjevně nemohou dostat ven," řekl v rozhlasovém vstupu televizní moderátor George Clare. Jody Martin vylíčil, že utíkal k domu ve snaze pomoci a že křičel na lidi, aby vyšli ven, ale zevnitř se ozývalo volání, že uvízli v chodbách plných kouře. "Slyšel jsem lidi křičet o pomoc," poznamenal další svědek. "Vypadá to velice špatně, velmi velmi špatně. Nikdy jsem nic takového neviděl," vylíčil Tim Downie.

Celý dům se podle reportérů ocitl v plamenech a panují obavy, že budova by se mohla zřítit. Hasiči dokázali stříkat vodu za pomoci dálkově ovládané plošiny jen do 10. patra, výše se plameny vymkly kontrole. Okolí budovy policie uzavřela a obyvatele okolních domů vyzvala k evakuaci. Nebezpečí představují mimo jiné trosky padající z hořícího objektu.

 
 
Reklama