Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na požár ve výškových budovách pražští hasiči pravidelně trénují

Zásah při požáru ve výškových budovách nacvičují pražští hasiči několikrát do roka. Kromě likvidace ohně při něm nacvičují zejména evakuaci lidí z ohrožených prostor.

© Stockr - Fotolia.com
© Stockr - Fotolia.com

V případě nouze dokážou pražští hasiči z vnějšku zasáhnout až do výšky kolem 50 metrů. V souvislosti s dnešním požárem obytné výškové budovy v Londýně to ČTK řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Likvidace požárů ve výškových budovách je náročná na množství nasazené techniky i na počet zasahujících hasičů. Musejí se vypořádat zejména s evakuací většího množství osob z hořící stavby.

Zásahy ve výškových budovách proto hasiči v hlavním městě pravidelně trénují. Každý rok se podle Kavky koná několik takových cvičení. "Většinou se zaměřují jak na likvidaci požáru, tak na evakuaci osob ze zasažených prostor," upřesnil mluvčí. Například letos v březnu pražští hasiči nacvičovali zásah v 18. a 19. podlaží bývalého hotelu Opatov v Praze 11.

Při likvidaci požárů ve vyšších patrech hasičům pomáhají takzvané suchovody. Jde o potrubí uvnitř domu, ke kterému lze zvnějšku připojit cisterny s vodou. Hasiči díky tomu nemusí do vyšších pater natahovat hadice.

Pokud není možné zasahovat vnitřkem domu, přichází ke slovu výšková technika v podobě žebříků a plošin. "Do 50 metrů dokážeme z vnější strany dostat jak hasiče, tak hasební látku, tak i případně nouzově evakuovat," uvedl Kavka. Při požáru pražského hotelu Olympik v květnu 1995 pomáhal hasičům i vrtulník, který na střechu budovy vysadil tým záchranářů.

Z hlediska požární bezpečnosti je důležitá i prevence. Hasiči proto výškové budovy v metropoli kontrolují a zjišťují například dostupnost únikových východů. V loňském roce provedli inspektoři pražských hasičů 56 komplexních a bezmála 1300 tematických kontrol objektů, včetně už zmíněného hotelu Olympik či motolské nemocnice.

 
 
Reklama