Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Protipožární nátěr zahradního domku

Lidé často pochybují o dřevěných domech a odvrací se od jejich nákupu. Nevěří totiž ohnivzdornosti dřeva, jelikož dřevo patří mezi lehce hořlavý materiál. Je však dobré si uvědomit, že požár může vzniknout i v cihlových a plechových domkách.

Takže pokud přemýšlíte o koupi zahradního domku, ale obáváte se rizika požáru, možná vás zaujmou ohnivzdorné nátěry, které jsou na trhu běžně k sehnání. Tyto požáry sice nezabrání případnému požáru, ale pokud je zahradní domek na nářadí ohněm zasažen, nátěr zpomalí rozšíření ohně a vy budete mít tak více času na jeho uhašení.

Okno do historie

Problém s hořlavostí dřevěných staveb se řeší již odnepaměti. Pro impregnaci se používaly například solné roztoky nebo bylo dřevo namáčené v mořské vodě. Účinnost však byla minimální, stejného výsledku bylo dosaženo i při použití volské krve. Dalším pokusem byla impregnace dřeva pomocí vodního skla, což se používalo ještě v době druhé světové války. Nicméně ani tyto nátěry nebyli moc účinné.

Dnešní nátěry

V současné době se vyrábí intumescentní neboli zpěňovatelné nátěry, které jsou složeny ze tří vrstev. Základní vrstva slouží k tomu, aby nátěr přilnul na stěnu zahradních domků. Hlavní nátěr je pochopitelně nejdůležitější, chrání stěnu, na které je nátěr nanesen. Pokud propukne požár, začne tato vrstva pěnit a díky tomu se zpomalí rozšiřování ohně. Díky poslední vrstvě jsou zahradní domky jedinečné, jelikož touto vrstvou zvolíte odstín, který budete na svém domku mít. Protipožární nátěry fungují tak, že při požáru vznikne na stěně zahradního domku nehořlavá pěna s nízkou tepelnou vodivostí. Navíc nátěr uvolňuje plyny, které ochlazují naimpregnovaný povrch.

Pečlivost se vyplácí

Impregnace zahradního domku by měla být pravidelná a kvalitní. A právě u ohnivzdorných nátěrů je velice důležité dodržovat technologické postupy a doporučení výrobce. Jestliže tak neuděláte, může se stát, že nátěr nebude fungovat, tak jak má.

 
 
Reklama