Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Speciální chytré zásahové obleky a rukavice pro hasiče

Vědci z Plzně uspěli v EU s chytrými zásahovými oděvy pro hasiče. Z Velké Británie, Francie, Belgie a Německa se zavázali, že během dvou až 3 let objednají 10 000 obleků tohoto typu.

České konsorcium sdružující výzkumný tým z Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE) Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni a společnosti VOCHOC, Holík International, Elitronic a Applycon zvítězilo v mezinárodním předkomerčním tendru, organizovaném v rámci projektu Smart@Fire.

Chytrý oblek pro hasiče pozná vysoké teploty i nebezpečné plyny. Vznikl v Plzni, uspěl v Evropě

Chytrý zásahový oblek pro hasiče vyvinutý na Západočeské univerzitě v Plzni zvítězil v mezinárodním tendru. Do tří let ho plánují koupit v Německu, Belgii, Francii a Velké Británii. Oblek vybavený senzory na měření teploty nebo přítomnost nebezpečných plynů jako jediný obstál na francouzském polygonu. Čtveřice zemí je za technologie ochotná zaplatit patnáct milionů eur.

Od běžného obleku se na první pohled moc neliší, uvnitř je ale spousta elektroniky. Rukavice jsou schopné měřit teplotu a údaje odesílat na velitelský tablet. Další čidla odhalí přítomnost nebezpečných látek včetně výbušných plynů.

Oblek hasiči testovali v několika polygonech. Prý je stejně pohodlný jako ten, který běžně používají. Navíc ale záchranářům ušetří práci. „To, že má zakomponovanou detekci v oděvu, mu dává volné ruce pro jakoukoli další činnost,“ vysvětluje velitel hasičské stanice Plzeň-Košutka Michal Pathy. Poslední čidlo je v botě. Spolu s řídicí jednotkou dokáže sledovat pohyb hasiče v uzavřených prostorách.

 
 
Reklama