Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příčinou tragického požáru firmy v Turnově byla nedbalost

Neodborná manipulace s chemickou látkou na čištění brzd, která vedla k výbuchu, byla podle vyšetřovatelů příčinou tragického požáru ve firmě AGBA v Turnově na Semilsku.

Při požáru loni v prosinci zemřeli dva lidé, další dva byli těžce zraněni. Policie případ vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti, teď ho odložila. Stíhat nikoho nebude. Nelze stíhat osobu, která zemřela, sdělila dnes ČTK krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Při požáru továrny v průmyslové zóně Vesecko v Turnově zemřela 3. prosince žena a následkům zranění později podlehl v nemocnici muž, který utrpěl popáleniny na 60 procentech těla. "Po neodborné manipulaci s chemickou látkou došlo k jejímu masivnímu úniku. Následkem toho vznikla chemická reakce, kdy spolu se vzduchem se směs vyteklá do prostor objektu stala výbušnou. Následně byl, zřejmě výbojem elektrického zařízení, iniciován výbuch a požár," popsala neštěstí Suchánková.

Požár v turnovské firmě AGBA byl loni pro hasiče v Libereckém kraji nejsložitějším zásahem. Likvidaci ohně komplikovala narušená statika budov. V objektu bylo navíc uskladněno velké množství tlakových nádob s extrémně hořlavým sprejem, které postupně vybuchovaly. Hašení trvalo 34 hodin, několik dalších dnů muselo být požářiště pod kontrolou. Při likvidaci ohně se na Vesecku vystřídalo přes 200 hasičů z 46 jednotek.

Škody po požáru odhadli hasiči na 40 milionů korun. Navzdory ničivému ohni se výrobu lékárniček do aut, autokosmetiky a dalších doplňků do vozidel podařilo krátce po uhašení požáru obnovit.

 
 
Reklama