Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárny po opadnutí velké vody hned obnovují dodávky tepla

Ihned po opadnutí vody začaly teplárny v městech zasažených povodní na obnovení zásobování teplem a teplou vodou. Vzhledem k vývoji počasí (místy opět prší a na tuto roční dobu je také opravdu velmi chladno) se stává obnovení dodávek tepla a teplé vody prioritou.

„Jihočeská metropole při povodních na necelých 15 hodin zažila, jak to vypadá, když je odstaven parovod i horkovod a velká sídliště jsou bez teplé vody i tepla,“ uvedl Martin Žahourka, místopředseda představenstva a.s.Teplárna České Budějovice. „Rok 2002 byl ale daleko horší,tehdy musela teplárna odstavit většinu parovodů a jen s vypětím všech sil udržela v provozu částečně zatopenou vlastní teplárnu.“

V Táboře byla obnovována dodávka tepla po víkendových přívalech vody z okolních luk a polí postupně od nedělního večera, kdy se podařilo odčerpat vodu ze zaplavených rozvodů. Na sídlišti nad Lužnicí se kvůli opakovanému zaplavování parovodu Východ dočkali odběratelé teplé vody v pondělí večer. Dnes je situace se zásobováním teplou vodou v celém městě bez omezení. Písecké teplárně nepřinesla největší problémy rozvodněná Otava, ale Mehelnický potok, který částečně zaplavil parovod. Jak však potvrdil Ing. František Meloun, zástupce ředitele Teplárny Písek pro provoz: „V Písku dodávky tepla přerušeny nebyly, škody jsou řádově jen ve statisících korun. Zkušenosti z roku 2002 zaručeně pomohly.“

Povodeň neměla zásadní vliv na zásobování teplem ve Strakonicích. Docházelo pouze k průsakům do několika parovodních šachet, většinou vinou spodní vody. Jak řekl Ing. František Kutheil, odborný ředitel teplárny pro techniku: „Po povodních v roce 2002 byl Teplárnou Strakonice přijat program Zodolnění rozvodů tepla, který byl během tří let stoprocentně splněn a letos prošel ostrou zkouškou na výbornou.“

K žádné větší havárii nedošlo ani v Plzni. Zaplaveny byly jen horkovodní kanály v některých oblastech, například na Doubravce. Zásobování teplou vodou ani teplem však přerušeno být nemuselo.

Z pohledu Pražské teplárenské nebyly letošní povodně tak ničivé jako v roce 2002. Žádný ze zdrojů na území Prahy nebyl zasažen a teplo nebylo jen ve 2 případech vinou zaplavení předávací stanice spodní vodou nebo přerušení dodávky elektrické energie. Distribuce tepla z Elektrárny Mělník probíhala po celou dobu, i když při zaplavení Zálezlic voda dosahovala až k izolaci napáječe. Pro případ odstavení Elektrárny Mělník byla Pražská teplárenská (a stále je) připravena okamžitě najet zdroje v Praze. Tepelná elektrárna Mělník kvůli povodním odstavila z provozu několik bloků. Ty zásobovaly mimo jiné teplem nedaleký Mělník. Částečně je teplo v Mělníku zajišťováno náhradním způsobem. Bloky elektrárny zásobující teplem Prahu zatím provoz do středečního dopoledne nepřerušily a vývoj hladiny Labe je zatím příznivý.

Kohoutky s teplou vodou netečou ve Štětí. Na vině však paradoxně není voda v řece, ale v městské kanalizaci. Splaškové vody je hodně a nestačí se odčerpávat přes hráze. „Proto město požádalo společnost RATE o přerušení dodávky teplé vody, aby se minimalizovalo její množství v kanalizaci,“ vysvětlil situaci technický ředitel Michal Štajnc. Podle něj teplá voda opět poteče, jakmile se podaří situaci stabilizovat.

Současně s odstavením chemičky v Lovosicích bylo s vedením města projednáno také přerušení dodávky tepla pro město.

Odstavena totiž byla elektrárna chemičky, která napáječem zásobuje tepelnou soustavu v Lovosicích. Bez tepla a teplé vody je od včerejšího dne celý Střekov (tedy pravobřežní část Ústí nad Labem) i výměníkové stanice v záplavové oblasti levého břehu Ústí nad Labem.

V Děčíně společnost TERMO preventivně demontovala 22 výměníkových stanic z evakuovaných objektů. V případě jejich zatopení by škody dosáhly řádu milionů korun. Co je však důležitější, obnova dodávky by při opravě zaplavených stanic trvala až dva týdny, zatímco jejich zpětná instalace bude takto trvat jen dva dny.

Stále odstavený je parovod Krkonoše v oblasti Svoboda nad Úpou a Horní Maršov. V Janských Lázních zajišťuje dodávku tepla záložní zdroj. Najet parovod se zatím nepodařilo, další pokus je naplánován dnes okolo 14 hodiny. Pokud bude zprovoznění úspěšné, vytápění by Elektrárna Poříčí v Trutnově mohla do této lokality zahájit navečer.

Zástupci tepláren se shodují, že jen díky zkušenostem získaných z roku 2002, ale i dalších pozdějších povodní, také díky předvídavosti a protipovodňovým opatřením, se nyní podařilo zabránit daleko větším škodám a problémům s dodávkou tepla a teplé vody. Pochvalují si také součinnost se složkami integrovaného záchranného systému.

 
 
Reklama